Slučaj Gavrankapetanović i imenovanje na čelo KCUS-a: Oglasila se resorna ministrica iz KS

Vijesti 23. feb 202408:33 0 komentara
N1

Nakon što federalni ministar zdravstva nije dao zeleno svjetlo da Ismet Gavrankapetanović bude imenovan na čelo sarajevskog KCUS-a oglasila se i njegova kolegica iz Vlade Kantona Sarajeva.

Ministrica zdravstva KS Adna Mesihović kazala je da je iznenađena ovim potezom.

“Iznenađuje me hrabrost ministra Rimca, koji u svojoj karijeri (ako mu je tačna zvanično objavljena biografija) uopće nema radnoga iskustva u sistemu visokoškolskog obrazovanja, da tumači (naravno pogrešno) pojedine termine iz Okvirnoga zakona o visokom obrazovanju.

S druge strane ono što me ne iznenađuje jeste potpuno nepoznavanje dr. Rimca, ili njegovih “stručnih” savjetnika, ove materije. Navikli smo od studenata da se u situacijama kada ne poznaju materiju, i u manjku znanja, fokusiraju na relativno irelevantne stvari, te da ih pogrešno interpretiraju”, navela je.

Također, dala je i nekoliko savjeta kolegi iz Vlade FBiH.

“Stoga nije mi teško dr. Rimcu i njegovom timu pojasniti da je u svom dopisu pogrešno interpretirao odredbe člana 5. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine („Službene novine BiH“ broj: 59/07), na osnovu odrednica preuzetih iz Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti Republike Hrvatske, a što može dovesti do nesporazuma i pogrešnih zaključaka u kontekstu pravnih okvira u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini – što je upravo ovdje slučaj. Da olakšam, podsjetit ću kreatore ovoga dopisa na staru bosansku sintagmu o kruškama i jabukama.

Stoga Vas rado podučavam da u trenutno važećim zakonima države BiH, u kojoj Vi dr. Rimac obnašate dužnost Ministra (a to su Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22) i Okvirni zakon o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine („Službene novine BiH“ broj: 59/07)) nema eksplicitne odredbe kojom se definiše ciklus studija kao ”diplomski studij”, te preporučujem naglasak na tačnim definicijama ciklusa (nivoa) studija prema pomenutim zakonima.

Ciklusi studija se definiršu kao:

· Prvi ciklus – dodiplomski

· Drugi ciklus – magistarski

· Treći ciklus – doktorski studij

Dakle, nema eksplicitne odredbe o ”diplomskom studiju”, a netačna interpretacija (slučajno ili namjerno) može izazvati niz značajnih nesporazuma i posljedica.

S tim u vezi predlažem da se referisanje vrši na propisane zakonske odredbe Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine („Službene novine BiH“ broj: 59/07) i Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22), a ne na zakonske odredbe susjedne prijateljske države, kako je to već učinjeno.

I naravno, jasno mi je da je „stručni tim“ Federalnog ministarstva zdravstva (vjerovatno posebnog odjela za visoko obrazovanje), u pojašnjenju svoje odluke, izgleda ne slučajno, preskočio ovaj dio napisan u odgovoru Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade na njihov upit:

„Napominjemo da je Certifikat o obavljenoj edukaciji, u ovom slučaju za ,,Upravljanje kvalitetom u zdravstvu” ili Certifikat o bilo kojoj drugoj edukaciji, nižeg ranga u odnosu na postdiplomski studij. Naime, postdiplomski studij koji predstavlja drugi ciklus studija na master programu ,,Upravljanje kvalitetom u zdravstvu” pruža dublje razumijevanje i širu stručnost u istoj oblasti, gdje se nakon završetka ovog postdiplomskog studija stiče akademska titula/zvanje, koje označava formalno priznatu kvalifikaciju i dopunski stepen obrazovanja, a što sve zajedno odražava napredniji nivo stručnosti i dublje angažovanje u predmetnoj tematici.“

Čini se da ovaj dio odgovora nije bio interesantan, ili nije bio po volji ministru Rimcu”, dodala je na kraju.

Podsjećamo, zbog ovog slučaja najavljene su i krivične prijave i to od lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!