Slučajevi policijskog nasilja prošli nekažnjeno: Stotine disciplinskih postupaka otišle su u zastaru

Vijesti 18. dec 202321:31 0 komentara

Dvojica mostarskih policajaca čiji je snimak premlaćivanja muškarca postao viralan tokom epidemije nikada nisu disciplinski odgovarali, izvještava Detektor u svojoj novoj priči o manjkavostima procesuiranja predstavnika agencija za sprovođenje zakona, u kojoj je mostarski slučaj samo jedan u nizu. Usprkos presudi za nanošenje lakih tjelesnih povreda, oni i dalje rade u policiji i nisu snosili nikakve posljedice. Zbog nedostataka u policijskom sistemu slučaj je zastario nakon što nije na vrijeme formirana disciplinska komisija.

“Od alkoholisanih stanja, nažalost, do porodičnog nasilja, do uvreda na radnom mjestu i netrpeljivosti između radnih kolega. Imamo primjere u kojima se govori o ozbiljnom nasilju kao što je bilo u Osmacima o kojima su brojni mediji pisali, a gdje nemamo adekvatan odgovor u smislu disciplinskog postupka. Tako da mislim da rješenja ne bi trebala da budu usmjerena na određeni prekršaj, nego na puno vuću transparentnost, efikasnije i brže rješavanje tih postupaka”, rekao je Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a.

Širom Bosne i Hercegovine svake godine pokrenu se stotine disciplinskih postupaka protiv policajaca. Oni su, prema zakonima i pravilnicima, javni, ali prema tumačenju policijskih agencija, to nisu i dokumenti iz postupaka. Gotovo sve policijske agencije su odbile zahtjeve Detektora da dostave dokumente o disciplinskim postupcima vođenim u posljednjih pet godina.

“Tako da cjelokupan ovaj proces je zapravo pokazao zatvorenost ministarstava unutrašnjih poslova da nam daju podatke. Ono što je specifično za sva ministarstva je da bi disciplinski postupci trebali biti otvoreni za javnost, a mi smo imali dvije situacije u kojima smo mogli uvidjeti da i to nije praksa i slučaj”, kazao je.

Usprkos poražavajućim podacima koje iznosi BIRN kada je riječ o postupcima, zakonodavci pozivaju građane da i dalje prijavljuju nezakonitosti u radu policijskih službenika.

“Kriminalac je kriminalac, ali kriminalac u uniformi sa značkom je kriminalac na kvadrat. Ja zaista apelujem na građane da svaku vrstu kriminala unutar policijskih snaga, a pogotovo korupciju prijavljuju”, rekao je Dragan Mioković, penzionisani policajac i zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine.

Građani prijavljuju policiju, ali je provođenje disciplinskih postupaka predugo i preskupo. Javna je tajna da unutar policijskih organa postoje zatvoreni krugovi međusobne zaštite i nediranja, a izriču se i preblage kazne i u krivičnim i discciplinskim postupcima.

“Princip nekažnjivosti je oblik korupcije i doprinosi percepciji nedodirljivosti onih koji su na vlasti. Vlasti u BiH moraju intenzivirati svoja nastojanja u borbi protiv korupcije kroz efikasnu provedbu zakona i razvoj etičkih standarda i normi za vladine uposlenike, uključujući i profesionalce koji rade na provedbi zakona. Provedba zakona i pravosuđe, a naročito tužioci i sudije, moraju biti oslobođeni političkog pritiska”, rekao je Michael J. Murphy, američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Iskusni policijski rukovoditelji ističu da je disciplinska odgovornost policijskih službenika uređena u normativnom smislu počevši od procedure opisanih povreda službenih dužnosti, rokova, provođenja unutrašnjih istraga, no da se u praksi pokazuje kompliciranost vođenja disciplinskog postupka.

“U tom smislu mogu odgovorno mogu reći da vođenje disciplinskog postupka zna biti dosta složenije od vođenja prekršajnog postupna na općinskom sud,. Skoro može izgledati kao vođenje nekog krivičnog postupka što je neprihvatljivo sa aspekta i načela efikasnosti koju očekuju građani”, rekao je Semir Šut, bivši komesar MUP-a ZDK-a.

Apsurd zakonskih rješenja u Bosni i Hercegovini pokazuje činjenica da policijski službenik u jednom entitetu može disciplinski i krivično odgovarati u isto vrijeme, dok se u drugom entitetu ne praktikuje da se paralalno vode disciplinski i krivični postupak.

*U prilogu Sanele Dujković korišteni su snimci iz reportaže TV Justice Birna BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!