Službenici EU na meti žestokih kritika zbog odavanja počasti na Vojničkom groblju u Bratuncu

Vijesti 16. jul 202419:14 1 komentar
Delegacija EU u BiH/X

Otpravnik poslova Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide i diplomati iz država članica EU u BiH otputovali su danas u Bratunac gdje su se sastali s gradonačelnikom Lazarom Prodanovićem kako bi se upoznali sa situacijom u općini, uključujući aktivnosti izgradnje povjerenja među zajednicama. Također, kako je navedeno na zvaničnom profilu na X-u, ova delegacija odala je počast "nevino ubijenim civilima na tom području od 1992.- 1995. godine". Ovaj potez izazvao je žestoke reakcije u bh. entitetu Federacija Bosna i Hercegovina, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je Babajideu i ostalima kako će "pakleno platiti".

Delegacija EU, koju je predvodio Adebayo Babajide, danas je u Bratuncu na Vojničkom groblju položila vijenac i izrazila “empatiju i poštovanje prema svim nevinim civilnim žrtvama, kao i prihvaćanje historijskih i sudski utvrđenih činjenica ključni su za stvaranje okruženja pogodnog za pomirenje”.

Upravo izjava “nevinim civilnim žrtvama” na Vojničkom groblju gdje su ukopani i pripadnici VRS-a, koji su, kako navode brojni, učestvovali u genocidu u Srebrenici, pokrenula je žestoke reakcije.

Suljagić je naveo kako je “potpuno šokiran” kada vidi službenika EU delegacije kako odaje počast pripadnicima vojske bosanskih Srba na Vojničkom groblju…

“Tu je prava zastava boračke organizacije bosanskih Srba odmah do velikog križa, pod krinkom ‘nevinih civila’. Ovdje su ukopani pojedinci koji su imali vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti u proljeće i ljeto 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom. Kakva sramota. Pakleno ćete platiti za ovo, imate moju riječ”, poručio je Suljagić, koji je dodao kako je na groblju u Bratuncu pokopan i “onaj koji je u maju 1992. pogubio članove moje porodice”.

Pokušaj revizionizma?

Sead Turčalo, univerzitski profesor geopolitike i međunarodne sigurnosti,kazao je kako današnji događaj “predstavlja uznemirujući čin historijskog revizionizma, jer zanemaruje dobro dokumentovane historijske i sudske činjenice”. 

“Odajući počast pripadnicima Armije bosanskih Srba, Delegacija EU u BiH efektivno je negirala stvarnost da su neki od onih koji su sahranjeni na ovom mjestu bili umiješani u stravične zločine protiv čovječnosti i kršenja humanitarnog prava. To iziskuje ozbiljne posljedice, jer se čini da postupci delegacije posthumno odobravaju djela pripadnika VRS-a, koje zvaničnici EU sada nepravedno nazivaju nedužnim civilima“, ocijenio je profesor.

On je zatražio da Delegacija EU prepozna težinu ove greške i poduzme hitne korake da reafirmišu svoju privrženost historijskoj istini i pravdi.

Šemsudin Mehmedović, zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako su za Evropsku uniju “Karadžićevi i Mladićevi realizatori genocida i ratnih zlocina nevine srpske žrtve”.

“EU nije samo položila vijence odajući počast na vojničkom groblje Vojske RS-a u Bratuncu već je odala počast vojsci Karadžića i Mladića koja je provodila ratne zločine i genocid i koji su brutalno ubijali civile u Bratuncu i Srebrenici. EU ovim postupkom obesmišljava ICTY i njegove presude te dodatno podstiče i ohrabruje negatore genocida i ratnih zločina da istraju u svojim planovima”, naveo je Mehmedović, koji je u ime svoje stranke zatražio izvinjenje Unije i Delegacije EU u BiH žrtvama ratnih zločina i genocida, a od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova da se upute protestne note vrhu EU i ministru vanjskih poslova EU.

“Srami se Evropo”

Također, bila je žestoka reakcija i Instituta za istraživanje genocida Kanada.

“Srami se Evropo. Izdala si Srebrenicu i dopustila genocid u Srebrenici, najveći zločin poslije holokausta u Evropi. Danas izdaješ istinu, pravdu, kulturu pamćenja i sjećanja. Danas kršiš presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, Rezoluciju Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici”, poručeno je iz IGK-a koji je zatražio izvinjenje EU, ali i odgovornost “zbog ovog čina koji je duboko povrijedio žrtve genocida”.

Redakcija N1 tražila je komentar Delegacije EU u BiH u vezi sa današnjom posjetom Vojničkom groblju u Bratuncu, ali do zaključenja teksta nismo je dobili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare