Smailbegović: Umjesto vjetra u leđa dobili 500 maraka nameta

Vijesti 01. nov 202113:35 > 02. nov 2021 20:45 2 komentara

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović poručio je danas kako je realni sektor u raljama politike i da se nalazi u "strašnoj defanzivi".

Povodom najava povećanja struje za privredni sektor, Smailbegović je istakao kako će biti više udara na poslodavce.

“Jedan je udar na cijenu električne energije. Ovo najavljeno poskupljenje je udar od 200 miliona KM. Iza toga imamo fiskalne kase, što je sljedeći udar od 75 do 80 milion. A najveća tema je najava enormnog povećanja minimalnih plata”, kazao je on.

Podsjetio je kako je Udruženje poslodavaca Federacije BiH potpisalo već pet ugovora po kojima je regulisana minimalna plata.

“Ta povećanja u prosjeku su iznosila 25 procenata. Samo na doprinose šta dajemo, ne kalkulišemo što ide na radnike jer to dajemo draga srca, 150 je miliona maraka. Ako sve saberemo dolazimo do cifre od 500 miliona KM ili 2,5 miliona svaki dan”, istakao je Adnan Smailbegović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH je zaključio kako se ovim šalje loša poruka privrednicima, ali i stranim investitorima, Isto tako i radnicima zaposlenim u tim firmama. Dodao je kako se udar na privredu i privrednike događa u trenutku “velike šanse za Bosnu i Hercegovinu”.

“Zaista je jako dramatična situacija. Sve se događa kad imamo jako velike šanse da napravimo korak više u ekonomiji. Evropa se okreće prema regionu. Kolege i ja smo sigurni da smo spremni udvostručiti svoje biznise kad bi imali povoljniji ambijent ili vjetar u leđa od vlasti. Ja ovim prozivam svu vlast, a ne samo Vladu FBiH”, zaključio je svoje obraćanje javnosti predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare