Smajić Helezu: Ministre, zašto niste odgovorili na pitanje – ko kontroliše bh. nebo?

Vijesti 23. nov 202312:26 0 komentara
N1/Ilustracija

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemal Smajić (SBiH) reagovao je na gostovanje i izjave ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza u emisiji Pressing televizije N1, u vezi sa pitanjem kontrole bh. neba. Optužio je Heleza da obmanjuje javnost.

“Ministar odbrane Bosne i Hercegovine gospodin Zukan Helez osvrnuo se na moje javno pitanje kojim sam tražio da se građanima BiH odgovori “ko kontroliše bh. nebo”. Tom prilikom ministar je komunicirao na prizeman i nepristojan način. Ta vrsta medijskog nastupa je poznata u komunikologiji i koriste je oni koji, kada nemaju argumenata, pokušavaju uvredama kompenzirati vlastito neznanje ili saopštavanje istine. Ministar Helez je rekao neistinu da sam izjavio da se sa mobitelom može kontrolirati zračni prostor. Naprotiv, dao sam primjer da svaki građanin na mobitelu može vidjeti kretanje letjelica, ali ne znači da kontrolišu sisteme koji proizvode tu sliku. Prema tome, gospodin Helez i dalje obmanjuje javnost i nije odgovorio na postavljeno pitanje: ‘Sa čijih radara ministar i njegovi saradnici dobijaju slike koje gledaju na ekranu?'”, naveo je Smajić.

Dodao je da Bosna i Hercegovina nema u funkciji niti jedan vlastiti primarni radar, te da će se baviti ovim pitanjem “kako bi javnost dobila pravu istinu”. Pozvao je novinare da se priključe u istraživanju ove teme.

Ko kontroliše bh. nebo?

“Potrebno je doći do stručnih osoba iz ove oblasti da na tehnički način objasne kako se vrši nadzor zračnog prostora. Moja uloga kao političara je da postavljam pitanja, što sam i učinio na osnovu svojih saznanja. Bosna i Hercegovina nema u funkciji niti jedan vlastiti primarni radar jer su jedini koji je imala ukinuti tokom mandata trenutne vlasti koju čini i stranka kojoj pripada ministar Helez. U funkciji su sekundarni radari koji mogu komunicirati samo sa avionima koji to žele i imaju uključene tzv. transpondere. Sve ostale letjelice, u šta spadaju i vojni avioni koji se posebno tiču ministra odbrane, niko iz BiH ne može vidjeti ukoliko sliku ne dobije sa primarnih radara koji su smješteni u Srbiji i Hrvatskoj. Osim toga da bi neka zemlja uopće mogla pružati usluge kontrole zračnog prometa mora posjedovati i staviti u funkciju primarni radar. Onaj koji je BiH imala na aerodromu Sarajevo ukinut je uz odobrenje trenutne vladajuće koalicije. Zato sam ostao iznenađen kako se može desiti da smo ministar i ja na suprotnim stranama u ovom veoma važnom pitanju za BiH. Iznenađujuće je da ministar Helez brani poziciju u kojoj nam se nebo kontroliše iz Srbije i Hrvatske, dok mene samo interesuje da se to obavlja pod punom kontrolom BiH“, navodi Smajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!