Šmeki i Ella u studiju N1: “Ne bih o brojkama, spasili su mnogo života”

Vijesti 22. feb 202309:59 1 komentar
N1

Bili su na terenu u Turskoj u Hataju i spašavali su ljudske živote nakon razornog zemljotresa. Iz GSS-a FBiH za N1 su govorili o ovom iskustvu Arina Bešlagić i Mario Demirović, vođa K-9 tima GSS Sarajevo i specijalno obučeni psi tragači labradori, dvogodišnja Ella i osmogodišnji Šmeki.

Šmeki i Ela su pripremani za ovakve terene i bili su od velike pomoći kada su markirali ljude ispod ruševina kako bi ih spasioci izvukli i spasili im živote.

“Bitno je da su radni psi, takvi su im i roditelji bili. Ti se psi uzimaju iz legla i s njima se radi. Ne mogu ovo raditi izložbeni psi”, kaže Demirović i dodaje:

“Tu jedino oko brojki ne bih pričao, ali je to puno više od jedne osobe koju su spasili. Prvu noć je bilo nekoliko slučajeva i pas ih je markirao i nađena je jedna beba. Ovo su potražni psi. Taj pas je uvijek u treningu, svakodnevno. Sa Šmekijem radimo dva puta sedmično, sa Elom skoro svaki dan. Šmeki je iskusan pas. Ela je išla puno manje na ruševine zbog užasnog terena, a Šmeki je miran i staložen, ne gura glavu pod ruševine i on je bio više na terenu. Šmeki je imao manjih povreda i pri kraju smo imali problem da ga natjeramo na ruševine jer nije mogao hodati, bio je umoran”.

Bešlagić kaže da je za ovaj posao najbitnije povjerenje članova tima i potražnih pasa.

“Najvažnije je povjerenje između članova tima i vodiča i psa. Popeti se na ruševinu je teško i pas želi tu da ide samo sa svojim vodičem. Samo njima vjeruju i povjerenje je najvažnije i to je ključ uspjeha”, kaže.

Nadaju se da će nakon odlaska u Tursku i država shvatiti važnost GSS-a i da će se donijeti zakon na državnom nivou kako bi im olakšali posao.

Trenutno imamo obećanja sa svih strana pa ćemo vidjeti. Oni su tu samo kad nešto treba. Iobuku radimo na volonterskoj odnosu, a država ništa ne radi. Mi nemamo nikakvu naknadu, a što se tiče pasa njima treba hrana, oprema i veterinar. Mislim da bi država mogla to na još lakši način riješiti“, kaže Demirović.

“Ja sa nadam da će biti bolje. Zakon o GSS bi mnoge stvari riješio. Išli smo uz odluku Vlade FBiH u Tursku i treba nam zakon za cijelu BiH”, zaključuje Bešlagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare