SNSD podnosi prijave protiv CIK-a, Dodik: Ovo je napad na RS, okupimo se

Vijesti 11. okt 202212:04 10 komentara
N1

Milorad Dodik, lider SNSD-a, obratio se medijima nakon sjednice Izvršnog odbora ove stranke. Najavio je da će danas podnijeti krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a nakon što je jučer saopšteno kako će se ponovo brojati glasovi za predsjednika entiteta Rpublika Srpska. Ovakav potez proglasio je napadom na ovaj entitet - što je i danas poslužilo kao uvertira u priču 'o nezavisnosti' ovog bh. entiteta.

Nakon jučerašnje odluke CIK-a da će se glasački listići ponovno brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, Dodik na press konferenciji nervozno ponavlja kako su izbori bili legalni – te da je sve nakon toga manipulacija koja treba da proizvede drugo stanje. Izjavio je i da postoji “očigledna sprega članova CIK-a s predstavnicima opozicije”.

“Izborni rezultati ne mogu biti predmet sumnje. Mi ćemo podnijeti krivične prijave protiv svih članova CIK-a pojedinačno, jer smatramo da su urušili prava drugoga na fer pravni postupak jer su onemogućili da se uloži bilo kakva žalba”, naveo je još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH.

“SNSD neće prihvatiti ponovne izbore”

Naveo je kako trenutni rezultat po kojem on vodi u odnosu na protukandidatkinju Jelenu Trivić ne odgovara ni unutrašnjim faktorima, ni nekim drugima.

“U ovom trenutku kruži snimak paljenja glasačkih listića – zašto se sada pojavljuje, može se lako zaključiti da je to simulacija. Na 51 glasačkom mjestu ja nisam dobio niti jedan glas, a protukandidat na 34 nije imala nijedan glas – samo su oni od toga napravili čudo. SNSD neće prihvatiti ponovne izbore – to je urušavanje RS, kao što je urušavanje RS i nepravno provođenje izbora od strane CIK-a za nivo RS. Zakon kaže da mogu da provode samo za nivo BiH. Sve je ovdje nepravno. Ovo je zemlja koja je propala i koja nema šanse da preživi. Zato ja pozivam naše ljude da se okupe oko RS”, rekao je Dodik.

“Na sceni brutalan napad na RS”

Predsjednik SNSD-a je nekoliko puta ponovio kako je jučerašnja odluka samo način na koji CIK pokušava da “napravi problematičnu Republiku Srpsku”.

“CIK je u funkciji urušavanja RS – toga naši ljudi moraju biti svjesni. Republika Srpska mora biti svjesna da je ovo krajnja tačka u kojoj se borimo za njenu budućnost. Ukoliko nam ospore prava na izbor – onda nemamo nikakvog prava. Onda nam preostaje da se organizujemo oko ideje nezavisnosti Republike Srpske i to će biti aktivnost koju ćemo provoditi u narednom vremenu”, dodao je.

“Predsjednik CIK-a je antisrbin”

Napao je i članove CIK-a na ličnom osnovu.

“Bjelica – Prutina se sastajala sa Šarovićem u kritičnim danima gdje je dobila upute. A predsjednik CIK-a je antisrbin, on radi sve protiv RS, i smatra da je ona genocidna i učinit će sve da joj napravi štetu”, još jedna je u nizu spornih Dodikovih izjava.

“Sama činjenica da se glasanje izmješta iz RS ukazuje na to da joj se oduzima suverenitet – govorite nam da nismo dostojni da provedemo izborni proces”, dodao je.

Medijima se obratila i još uvijek aktuelna predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović.

“Jasno se pokazuje da je ovo opozicija unaprijed smislila jer su znali da su gubitnici. Ovo je laž i smišljena namjera CIK-a u dogovoru sa opozicijom i strancima”, njene su riječi.

Tvrdi da su članovi CIK-a dobivali i prijetnje od ‘stranih ambasadora’, no na upit N1 reportera o kojim tačno stranim ambasadorima je riječ nisu imali adekvatnog odgovora. Umjesto toga, dodali su mu: “Šta te briga!”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare