Softić: Cilj HDZ-a je bio da stvori metež, svjesni su da taj zakon ne može proći

Vijesti 28. apr 202218:46 > 19:42 6 komentara
N1

Safet Softić, potpredsjednik SDA i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je kako su delegati SDA u Domu naroda trebali doći na sjednicu i prvi dan, ali da to nisu učinili jer su tako odlučili. O ovom činu članovi SDA su se izjašnjavali telefonski. Softić je kako kaže, bio protiv da se ne ide, ali je većina podržala odluku delegata.

“Ne vidim nikakvu štetu na tome što nisu otišli prvi dan. Bolja varijanta je držati se u okviru poslovnika. Ovo je bila odluka delegata. Telefonski su se izjasnili svi. A cilj HDZ-a je bio da stvori još veći metež i opravdanje za nefinansiranje izbora. Svjesni su da taj zakon ne može proći. Poštenije bi bilo da su rekli ‘imali smo priliku, razgovarali smo, nismo uspjeli’. SDA je prihvatila elektorski model u Neumu koji Čović nije prihvatio. Čović hoće sve”, rekao je Softić u Danu uživo.

Govoreći o svojim viđenima države BiH, kazao je kako bi najsretniji bio kada bi BiH bila građanska država.

“Imate želje i snove, ali imate i ograničenja – Dejtonski ugovor koji podrazumijeva da je ovo kombinacije građanske i nacionalne države.  U BiH prema posljendjjme popisu živi više od 50 posto Bošnjaka i svaki vid građanske države za  druga dva naroda predstavlja neki vid dominacije. Bio bih sretan kad bi ovo bila država u kojoj ne bi bilo važni jeste li Emela ili Dragana, već jeste li čovjek ili niste. To želim i sanjam, ali moram poštovati međunarodni mirovni ugovor, Ustav BiH, Izborni zakon i sve ostalo”, rekao je Softić.

Naveo je i to kako misli da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt neće nametnuti izmjene Izbornog zakona, ali ni budžet. Smatra da bi eventualno Schmidt moga donijeti odluku o finansiranju izbora.

Komentirajući presudu komandantu Sakibu Mahmuljinu kazao je sljedeće:

“Jutros sam pročitao izjavu advokatice Vidović koja je kazala kako je Sud od 200 i nešto dokaza tretirao samo 3-4. Ako je to tačno, čovjek ostaje bez riječi. Ali, nije uredu komentarisati presude”, rekao je Softić.

Jučer je u Predstavničkom domu PSBiH usvojena inicijativa za uvođenje obaveznog ljekarskog pregleda koji uključuje i test psihičke sposobnosti. Kazao je kako vjeruje da bi, u slučaju da ovo postane obavezno i na pregledima buud radili profesionalni stručnjaci,  broj poslanika u parlamentima bio prepolovljen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare