Softić: Odluka Schmidta? Pretpostavljam rezultat lobiranja Hrvatske

Vijesti 22. jul 202218:01 > 20:47 1 komentar

Safet Softić, potpredsjednik SDA, kazao je kako najavljene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje bi trebao nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, imaju tri ključna problema, a po njemu "najkrupniji" je brisanje popisa stanovništva iz 1991. godine. Softić je također ocijenio kako je Schmidt "izvršilac određenih politika u BiH" i pretpostavlja da to ne radi s "dobrom voljom", nego da je to "rezultata lobiranja Hrvatske i premijera Plenkovića".

Kako komentarišete Schmidtov nacrt?

Još uvijek je sve ovo nepoznanica. Vjerovatno je pravni tim OHR-a sa određenim brojem ambasada napravio nacrt. Nije mi jasno zbog čega to Schmidt radi u ovom periodu jer su već proglašeni izbori. U izbornoj godini se ne mijenjaju izborna pravila.

Da li je bilo pritisaka iz vana na odluku Schmidta?

On je izvršilac određenih politika u BiH i pretpostavljam da ovo nije njegova dobra volja. Pretpostavljam da je ovo rezultat lobiranja hrvatske držav i premijera Plenkovića koji je iskoristio svoju poziciju u Briselu. Po meni je besmislica da se ovom trenutku rješavaju stvari koje je moguće kvalitetnije riješiti nakon izbora.

Zašto baš u ovo trenutku?

Izlazi se u susret tzv. hrvatskom pitanju i pretpostavljam da postoji neka skrivena namjera da se utičen na izborni proces. U ovoj situaciji ako se ostvare ove najave onda bi HDZ dobio krila u izbornom procesu i njegova pozicija bi se ojačala. Sve druge stranke sa sjedištem u Sarajevu bi bile ugrožene sa ovim rješenjem.

Naša stranka kaže da ovo rješenje odgovara SDA?

Zašto bi to odgovaralo SDA? Sve su to besmislice. To je predizborna kampanja Naše stranke.

Šta je konkretno problematičnom u najavljenom nacrtu izmjena Izbornog zakona?

Paket koji je izašao u javnost ima zaista dobrih stvari, ali postoje tri sporne stvari. Cenzus od 3 posto uvodi u diskriminaciju, a model 8-5-2 garantuje HDZ-u učešće u vlasti. Treća greška je, koja je po meni najkrupnija, brisanje popisa iz 1991. i prihvatanje popisa 2013. i to na neki način bi bio prvi korak ka legalizaciji etničkog čišćenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare