Šojgu naredio prve korake u sprovođenju mobilizacije

Vijesti 21. sep 202214:37 0 komentara
Gerasimov i Šojgu (Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS)

Šojgu je dao instrukcije da se počne sa sprovođenjem Putinovog dekreta o djelimičnoj mobilizaciji u Rusiji.

Ministar odbrane Sergej Šojgu, na sastanku odbora resora , naložio je da se nastavi sa sprovođenjem “predsjedničkog ukaza o djelimičnoj mobilizaciji.”
Stoga je potrebno organizovati obavještavanje građana i borbu protiv provokacija, kao i pojačati sigurnost upozornih mjesta i zbornih mjesta, naredio je.
Načelnik Ministarstva odbrane je napomenuo da će mobilisani građani imati status vojnika po ugovoru i isti nivo plate. Zaposleni u odbrambenim preduzećima dobiće odgodu služenja vojnog roka. Šojgu je istakao da je došlo vrijeme da se iskustvo stečeno na godišnjim strateškim vežbama primeni u praksi. Oružane snage Rusije će izvoditi “specijalnu operaciju” u Donbasu i Ukrajini dok se ciljevi koje je postavio vrhovni komandant ne ostvare u potpunosti, nastavio je Šojgu.

On je rekao da trupe nastavljaju sa oslobađanjem teritorije Donjecke Narodne Republik , a zaustavile su i sve pokušaje ofanzive Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Nikolajev-Krivoj Rog.
Kako bi se ojačale udarne sposobnosti ruskih trupa u Donbasu, prebačena je grupacija Izjum-Balakli“, dodao je šef resora odbrane.
Vladimir Putin je danas potpisao ukaz o djelimičnoj mobilizaciji. Naglasio je da je riječ o rezervistima koji imaju vojno iskustvo i posjeduju potrebne vojne specijalnosti. Kako je Šojgu, zauzvrat, objasnio, potrebna je delimična mobilizacija kako bi se osigurala kontrola nad linijom dodira od hiljadu kilometara i garantovala bezbjednost oslobođenih teritorija. Planirano je da se u trupe primi ukupno 300.000 rezervista, što je nešto više od jednog posto ukupnog ruskog mobilizacionog resursa. Šojgu je naglasio da nema govora o mobilizaciji studenata, kao ni o slanju vojnih obveznika u zonu specijalnih operacija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!