Šokantni detalji sa ročišta: Mamić priznao da je Debevcu poklonio sat od 15.000 eura, dobio i auto na poklon

Vijesti 15. feb 202413:23 0 komentara
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište o produženju pritvora bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću i suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu.

Naime, tužiteljica Bojana Jolović iznijela je šokantne detalje.

Kako nam javlja reporterka N1 javnost je bila isključena s jedne tačke zbog njene prirode. Kako je poznato ovaj dio se odnosi na seksualno uznemiravanje uposlenica.

Misteriozni nestanak automobila

No, ono što je privuklo posebnu pažnju medija i javnosti jeste tvrdnje tužiteljice da je Ranko Debevec dobio automobil od autosalona “Kramar” dok se na sudu vodilo više od 700 postupaka protiv te kompanije. Radi se o periodu od 2019. godine do 2021. godine.

Na ročištu je tužiteljica rekla da je Debevec pomenuto vozilo registrovao na ime sestre svoje supruge, Elvine Jašarbašić. Svastika kasnije će u iskazu Tužilaštva BiH kazati da ona nije platila taj automobil.

U blagajničkom dnevniku auto salona Kramar bio je njen potpis za koji ona tvrdi da je krivotvoren. Tužilaštvo također smatra da je krivotvorena knjiga. S druge strane, prema iskazima zaposlenik u autosalonu Kramar nikada se nije desilo da se auto po cijeni istoj uvezeno i prodano. Tako je navedeno i to uvodi sumnju da auto nije prodano, nego poklonjeno.

U međuvremenu, nakon hapšenja Debevca, automobil misteriozno nestaje i trag je vodio do Sokoca. Međutim, detaljnom istragom, automobil je pronađen u autolakirnici na Sokocu.

Tužiteljica navodi kako je uzeo vozilo marke Polo 2014. godište. Auto je bilo u vrijednosti od 15.000 maraka.

Naredna tačka zbog koje se traži produženje pritvora je pribavljanje imovinske koristi od Zdravka Mamića sa kojim se sastajao u konobi “Dado” kod Gruda. Sastajao se u periodu od 2019. godine do 2021. godine. Tada se vodio postupak protiv Zdravka Mamića. Kada se tačno desilo treba se utvrditi, s obzirom da je Debevec svoja službena putovanja označio tajnim i provjerljiviim. Tek se treba skinuti oznaka tajnosti.

Poklonjen sat od 15.000 eura?

Podsjetimo, Mamić je dao iskaz u SIPA-i.

Istražiteljima SIPa-e je kazao da je tadašnjem predsjedniku Suda BiH dao sat u vrijednosti od 15.000 eura u Istočnom Sarajevu i rekao je kako se radi o simboličnom poklonu. Dostavio mu je sat Ljiljanko Palac. Navadno je tada Palac upozorio Debevca da se to može protumačiti kao primanje nagrade, ali Debevec je svejedno primio poklon.

Također, Asmir Klopuh dao je iskaz. Inače, Klopuh je vozač predsjednika Suda BiH.

Tužiteljica navela da se sve dešavalo kada se u Hrvatskoj vodi protiv Mamića, uz ostalo i za podmićivanje tužitelja i sudija. Iako je predsjednik Suda BiH bio svjestan svega, poklon je primio, navela je tužiteljica.

Mamić je u iskazu kazao da imao problem sa bh. pravosuđem i da je dobro imati predsjednika Suda BiH za prijatelja. Da li je utjecao na predmete istraga će pokazati, tvrdi tužiteljica.

Tužiteljica je navela također da je neshvatljivo da se službena putovanja stavljaju povjerljivo, kaže tužiteljica.

U pretresu koji su izvršeni sporno auto i više satova, tek treba utvrditi koji je poklon Zdravka Mamića.

Sastanak sa Ždralom i njegovom advokaticom

Tužiteljica Jolović je navela da se tadašnji predsjednik Suda BiH sastajao sa Đorđom Ždralom i njegovom advokaticom. Ali i Mladen Lučićem na području Španije. Sve se istražuje. Riječ je o advokatici Duška Bogojović. Bogojović je članica VSTV-a.

Mladen Lučić, brat optuženog za zloupotrebu položaja Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava BiH. Jolović je naglasila da se njihov susret desio u Španiji, odnosno da se Debevec susreo sa osobom koja je interesno vezana za jedan od predmeta koji se vodi pred Sudom BiH.

Tužiteljica je kazala da će biti saslušani mnogi uposlenici Suda BiH koji su pod pritiskom radili nezakonita djela.

Također, na današnjem ročištu tužiteljica Bojana Jolović, suspendovani predsjednik Suda BiH osumnjičen je da se zajedno sa uposlenikom suda Milisavom Pijukom lažno predstavljao kao uposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Rečeno je da su se njih dvojica konobarima predstavili kao uposlenici OSA-e i od njih tražili snimke videonadzora, “da su slikali koga je već trebalo slikati”, kao i da je ovaj uposlenik suda po njegovom nalogu fotografisao najave koje tužilaštvo šalje osiguranju o tome ko je dolazio u prostorije tužilaštva taj dan i da ih je on slao predsjedniku suda.

Kada je riječ o osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću, tužitelji su rekli da je saslušan Denis Stojnić u vezi sa sumnjama da mu je Mehmedagić izdao lažnu iskaznicu OSA-e i da je organizovao fizičke napade na određene osobe i paljevine automobila. Pomenute radnje je navodno tražio tadašnji direktor OSA-e. Rečeno je da je kupio novi telefon pred hapšenje.

Kako je navedeno Mehmedagić je prenio cijelu svoju dokumentaciju iz ureda kada je otišao iz OSA-e.

Izlaganje odbrane osumnjičenih

Nakon izlaganja tužiteljica obratila se i odbrana osumnjičenih. Odbrana Ranka Debevca kazala je kako je predsjednik Suda BiH uvijek putovao u pratnji samo jednog vozača, za razliku od drugih kolega. te da je putovanje označavao tajnim zbog svoje sigurnosti. Kada je riječ o sastajanju sa Zdravkom Mamićem. Smatra da u slučaju Mamića ne postoji umišljaj. Naveli su kako su i svjedoci potvrdili da su sjedili na dva odvojena stola. U tom momentu mu je prišao Zdravko Mamić koji se htio upoznati sa njim. Odbrana Debevca pristala na kućne mjere zabrane.

Odbrana Osmana Mehmedagića navodi kako ne postoji niti jedan novi element za pritvor da se produži.

Sud BiH je rekao da će u što kraćem roku odlučiti.

Podsjetimo, Mehmedagić i Debevec uhapšeni su krajem decembra 2023. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!