Somun: Nema upotrebe nuklearnog oružja, ali paranoiku Putinu ne treba vjerovati

Vijesti 28. feb 202219:03 > 19:53 0 komentara
N1

Hajrudin Somun, vanjskopolitički analitičar, novinar i nekadašnji diplomata za N1 je komentarisao rusku invaziju na Ukrajinu navodeći da neće doći do upotrebe nuklearnog oružja, ali da ipak treba biti oprezan s obzirom na to da, kako dodaje, paranoiku Vladimiru Putinu ne treba u potpunosti vjerovati.

Somun ističe da niko nije mogao ni pretpostaviti da će doći do totalne invazije Rusije na Ukrajinu te da se na tim stranama koje su iznenađene sukobom nalaze i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

“Ovih pola milijarde dolara koje bi saveznici Ukrajine dali naoružanja ovoj državi sada je ipak trebalo ranije uraditi. Trebao je to predsjednik Ukrajine tražiti, ali i oni na neki način to dostaviti do Ukrajine jer ako Odesu okupiraju ruske trupe onda će biti teško to naoružanje na ukrajinsku teritoriju dostaviti”, mišljenja je Somun.

Smatra da Vladimir Putin, predsjednik Rusije ipak nije zadovoljan trenutnim odvijanjem invazije na Ukrajinu te da to pokazuje, kako kaže, njegova nervoza.

“Mislim da on gubi živce i da je zato sinoć spomenuo i nuklearno naoružanje. U pripravnosti je i sigurno ga neće niko upotrijebiti, takve su prilike u svijetu, ali to pokazuje da se takav jedan čovjek, koji je možda nešto više od narcisoidnog paranoika kako su ga mnogi nazvali, sve više približava svom uzoru Staljinu nego bilo kojem drugom ruskom ili sovjetskom lideru proteklih 100 godina. Putin želi oko današnje Rusije stvoriti jedan novi lanac zaštite ukazujući na to da ga niko ne smije dotaći. To pomalo podsjeća na Brežnjevljevu doktrinu iz onog vremena jer Brežnjev nije opet nikoga dirao izvan te doktrine i pokušao je Tita nekoliko puta okrenuti, međutim, nije uspio”, pojasnio je Somun.

Naglasio je da su ruske trupe sigurno snabdjevene hemijskim oružjem.

“I da se napad tim oružjem može desiti za nekoliko dana, ali za nuklearne glave prosto čovjek ne može vjerovati. Međutim, kako rekoh, takvom jednom paranoiku čovjek nikada do kraja ne može vjerovati”, naveo je Somun.

Razlog svemu ovome jeste ogromno bogatstvo, naglašava Somun navodeći da Rusija i Ukrajina jedna bez druge ne mogu.

“Međutim, glavni razlog je taj što je Putin kako je ojačao posljednjih godina i kako se naoružao i uspostavio dobre odnose sa Kinom, on želi zaštititi taj svoj režim i sistem ovim zaštitnim lancem u koji spada Ukrajina kao najveća od tih zemalja. Druge je već uspio porobiti ili umiriti kao što je Aleksandar Lukašenko (Bjelorusija), zatim Kazahstan iako kažu da je vlada i u toj državi počela da se koleba”, poručio je Somun.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!