Somun za N1: I sam Trump je bio iznenađen reakcijom, on je uplašen

Vijesti 08. jan 202117:26 > 19:21 0 komentara

Današnja izjava Donalda Trumpa pokazuje da se smiruje, da je uplašen i želi da završi predsjednički mandat. Zbog toga je pozvao na miran prelazak vlasti, kazao je za N1 vanjskopolitički analitičar, izvještač iz kriznih žarišta, diplomata, Hajrudin Somun.

U dnevnom listu “Oslobođenje” objavili ste kolumnu pod nazivom “Posljednja Trumpova večera” u kojoj ste komentarisali posljednje događaje u SAD-u. Da li će Trumpu prisjesti ta večera?

On je tvrd orah, svašta izdrži. Neće mu prisjesti večera, ali će mu biti jako tužna.

Kako ste vidjeli prekjučerašnje događaje u Washingtonu? Jesu li vas iznenadili?

Mene je iznenadila silina i nasilje koje je izraženo za vrijeme ovih događaja, same demonstracije nisu bile iznenađenje. Trump je ovo mjesecima pripremao i pozivao na nasilje. Šestog januara jeste bio jedan od najosjetljivijih trenutaka i zato ga je on iskoristio. Ali izgleda da se i Trump iznenadio reakcijom njegovih pristalica.

Zbog čega su službe bezbjednosti tako sporo reagovale?

Nije ih bilo dovoljno. U SAD-u su Kapitol, Kogres i Senat svetinje američke demokratije i niko od njih nije mogao sanjati da će se nešto tako dogoditi, da će se zlo dogoditi njihovim svetinjama. Oni su nehotice – ne pustili ljude – nego nisu vjerovali da će se to jednostavno dogoditi.

Biden je demonstrante nazvao teroristima. Tokom protesta stradalo je petoro ljudi. Hoće li neko odgovarati za te žrtve?

Moguće da će na nižem nivou biti odgovorni neki šefovi osiguranja Kapitola, ali ne vjerujem da će predsjednik Biden ići na zaoštravanje situacije sa direktnim optuživanjem Trumpa. I sam Trump je poručio da izgrednike treba hapsiti. Na društvenim mrežama ima stotine fotografija ljudi koji su učestvovali u tim nemirima.

N1

Iako je Trump pozvao demonstrante da se raziđu, učinio je to tako kao da opravdava njihovo ponašanje. Nije li to poprilično neodgovorno?

Sigurno. Međutim, današnja njegova izjava pokazuje da se smiruje, da je uplašen i želi da završi predsjednički mandat. Zbog toga je pozvao na miran prelazak vlasti.

Kako se sve ovo dogodilo u SAD-u koje se predstavljaju bastionom demokratije?

Sve je više politologa, filozofa, sociolog koji misle da američka demokratija, kakva je zacrtana u Ustavu, odumire i da u njoj nešto ne valja. Mislim da je nešto trulo i u demokratiji u svijetu, u zapadnoj. Posebno u izbornoj demokratiji. Pogledajte američki sistem – najsiromašnije države imaju isti broj predstavnika u Senatu kao i Kalifornija koja je centar intelektualaca, tehnologije i privrede. To ne valja.

Da li bi bio pošteniji izbor jedan čovjek – jedan glas?

Vjerovatno bi to bilo bolje. U tom slučaju Trump ne bi bio predsjednik ni 2016. jer je Clinton imala više glasova.

Hoće li Trump dočekati kraj mandata na mjestu predsjednika SAD-a?

Kasno je za amandman 25, potpredsjednik Pence je to mogao učinit i on je odbio da to uradi. To je nemoguće izvesti za 15 dana i Pence nije htio biti predsjednik SAD-a na tako kratak rok.

Kako gledate na četiri godine Trumpove vladavine? Mnogi ga hvale i kažu da nije pokrenuo nijedan sukob u svijetu?

Ne bi trebalo gledati sve crno i bijelo u njegovom mandatu. On je popravio ekonomsko stanje. Njegova antimigrantska politika naišla je na podršku kod siromašnih koji ne žele da im “stranci otimaju poslove”. On je rekao da neće ulaziti u nove ratove i to mu se mora pripisati kao uspjeh. Ali, s druge strane, postoje dijelovi svijeta u kojima se problemi ne mogu riješiti bez Amerike. On je banalizovao imidž američkog predsjednika. Oni su morali biti primjer, a on je bio potpuno drugačiji.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!