Somun za N1: Šta se može zaključiti kada se uporede dva “non papera”

Vijesti 20. apr 202113:08 > 14:04 1 komentar
N1

Već nekoliko dana ima više komentara tako da čovjek ne zna više šta da kaže. Meni je malo falilo da otkažem i ne dođem na gostovanje jer ne znam šta bih tačno rekao ni kako bi rekao, kazao je za N1 analitičar Hajrudin Somun.

“U svakom slučaju papir ne mora da postoji, ali ono što se u tom papiru spominje vrti se već na razne načine nekoliko godina po Balkanu i EU. Vjerujem da taj sadržaj postoji, ako nije zvanično nigdje ni potvrđen ni upisan u knjige prijema neke ambasade ili predsjednika EP”, dodaje Hajrudin Somun u razgovoru za N1.

Kako vama djeluje negiranje Janeza Janše?

Ja mislim da je to neko drugi negirao moglo bi mu se vjerovati. Janši ne mogu ništa vjerovati, pamtim zadnje godine i raspad Jugoslavije gdje je on imao aktivnu ulogu u razbijanju Jugoslavije kao komunističke tvorevine“, kazao je.

“Oni će negirati”

Somun je kazao da će negacija uvijek biti prisutna.

Oni će, mislim na odgovorne ljude, sigurno negirati da takvo nešto postoji. Predsjednik Vučić je sinoć rekao da nema ništa s tim i da se protivi tim pričama. Predsjednik Hrvatske je rekao da je taj papir “shit”, što je rekao i za BiH čitavu prije godinu i nešto“.

Međutim, ja ne vjerujem njihovim pričama mnogo. Njihov je zadatak kao šefova država da negiraju i izražavaju poštovanje prema BiH. Zanimljivo je zašto je sa objavljivanjem “non papera” Janšinog tzv. mnogo se pričalo i o drugom “non paperu” kojim je mahao šef hrvatske diplomatije. Taj non paper je pun riječi sa “željom” da nam se pomogne na EU putu“, ističe Hajrudin Somun.

“Kada se uporede ta dva non papera, ako ništa drugo; ovaj hrvatski može biti samo uvod za diskusiju o istim pitanjima o kojima se govori u originalnom non paperu”.

BiH u takvoj poziciji 25 godina

Hajrudin Somun je kazao da je BiH uvijek bila u poziciji da se brani jer se nalazi između sukobljenih strana.

BiH je jadnica u takvoj poziciji već 25 godina, zato što je uvijek bila u poziciji da se brani jer se nalazi između dva sukobljena diva, dva balkanska diva koji žele da svoje račune podjele na račun BiH. Čeka se da se nešto dogodi, da neko nešto kaže pa onda lideri izađu da nešto kažu“.

“U ovoj situaciji je trebalo odmah, onog dana, kada je predsjednik Slovenije u Sarajevu govorio o tome, trebali su prvo njemu oštro odgovoriti i odmah izaći u javnost, a ne čekati mjesec dana”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare