Soreca posjetio Banja Luku: Hajde da zajedno izgradimo bolju budućnost. Sada je pravo vrijeme!

Vijesti 17. okt 202419:45 1 komentar
Twitter/ X

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Luigi Soreca prvi put je posjetio Banja Luku 16. i 17. oktobra 2024. godine gdje se sastao sa političkim akterima u Republici Srpskoj, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine te sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Ambasador Soreca se nakon sastanaka obratio putem video poruke u kojoj je napomenuo da je neophodno da svi dijelovi Bosne i Hercegovine daju svoj doprinos na putu ka EU, te pozvao političke lidere u Republici Srpskoj i širom Bosne i Hercegovine da djeluju u narednom periodu kako bi osigurali napredak.

“Pozdrav sa istorijskog Kastela u prelijepoj Banjoj Luci. Zadovoljstvo je po prvi puta posjetiti ovaj grad. Nužno je da svi dijelovi Bosne i Hercegovine daju svoj doprinos na evropskom putu. U Banjoj Luci sam se susreo s sa predstavnicima vlasti i opozicije Republike Srpske, kao i civilnog društva i medija. Radujem se daljim razgovorima u Republici Srpskoj, kao i širom zemlje, o ubrzanju napretka ka članstvu”, kazao je Soreca i dodao:

“Članstvo u Evropskoj uniji je i dalje najbolja garancija bolje budućnosti BiH. Istina je da većina građana ove zemlje, uključujući i Republiku Srpsku, želi evropsku budućnost. Evropski put donosi brojne prednosti, uključujući veće ekonomske prilike, snažniju borbu protiv korupcije i vladavinu prava, više standarde životne sredine, i najvažnije od svega, veću sigurnost i stabilnost”.

“Bosna i Hercegovina već uživa niz prednosti bliske saradnje sa Evropskom unijom, uključujući učešće u programima EU-a, kao što je Erasmus+ za razmjenu u obrazovanju, Horizon Europe za istraživanje i inovacije, Kreativna Evropa za umjetnost i kulturu, Digitalna Evropa i EU4Health. Kako smo se nedavno podsjetili tokom tragičnih poplava, Bosna i Hercegovina je i članica mehanizma solidarnosti EU-a u vrijeme kriza, odnosno, Mehanizma civilne zaštite EU-a”, navodi Soreca.

Njegovu izjavu pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare