Političar odbio da položi zakletvu jer na sjednici nije bilo zastave BiH

Vijesti 28. jan 202115:00 > 15:37 10 komentara
Anadolija

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica novoizabrani odbornik Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmin Spahić odbio je polagati zakletvu jer je smatrao da nisu ispunjeni uslovi za taj čin.

Nakon usvajanja dnevnog reda reda Spahić se javio za riječ upozoravajući da se u sali u kojoj se zasjeda i daje svečana zakletva nalaze samo simboli i obilježja opštine i entiteta bez obilježja države Bosne i Hercegovine.

Citirajući tekst svečane zakletve naglasio je da i sam tekst svečane zakletve upućuje na obavezu isticanja državne zastave u sali. Nakon toga što je upozorio i tražio isticanje zastave Bosne i Hercegovine, ignorišući njegov zahtjev, pristupilo se polaganju svečane zakletve koju su položili ostali odbornici novog saziva.

“Kada sam ušao u salu uočio sam da nema zastave BiH koja je obavezna pored entitetske i grba općine. Javio sam se za riječ i ukazao na grubo kršenje zakona”, ispričao je Spahić.

Kako je kazao, upozorio je prisutne da je to “krivično djelo i da se ne može nastaviti rad skupštine jer nisu ispunjeni ti uslovi”.

“Žao mi je ali ne mogu dopustiti da se i na ovakav način negira Bosna i Hercegovina. Želim položiti svečanu zakletvu i raditi onako kako ona nalaže ali isto tako želim položiti zakletvu i pred zastavom Bosne i Hercegovine, simbolom moje domovine jer bez nje nema ni nas”, dodao je Spahić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare