Spahić za N1: Bosna je pametnija od nacionalista, zato i opstaje

Vijesti 06. feb 202320:54
N1

Ibrahim Spahić, književnik, pjesnik, osnivač i direktor Internacionalnog festivala "Sarajevska Zima" govorio je u emisiji Izvan okvira o BiH, politici i umjetnosti, ali i o značajnoj tradiciji ovog kulturnog događaja.

Spahić, koji je više decenija aktivan u kulturnom životu BiH i regiona, poručio je da će ovo društvo “doći na zelenu granu” onog trenutka kada se prepozna moć udruživanja i kreativnosti.

Za N1 je pojasnio svoje viđenje političke situacije, ocjenjujući je kafanskom.

“Trebamo da se oslobodimo kafanske politike u Bosni i Hercegovini koja je pogubna za sve”, rekao je Ibrahim Spahić.

Naime, kako tvrdi, svjedočimo eri manipulacije ljudskim osjećajima.

“Ako uvedete strepnju, onda imate dominaciju identiteta, nasuprot integritetu. Ovdje gledaju ljude preko njihovog identiteta, a ne preko integriteta”, rekao je Spahić u emisiji Izvan okvira.

Za razliku od nacionalista, on kaže da je “duša BiH neuništva”:

“Bosna je pametnija zato što je sinergija građana jača od nacionalizma i ekstremizma. Bosna u sebi ima sabura i mira i zato opstaje. Ona opstaje zbog energije ljudi koja se ne može potrati. Duh Bosne i Hercegovine je duh Mediterana, Evrope i svijeta. Duša Bosne zrcali sudbinu svijeta – to nije parola i blagonaklonost. Niko to ne može oduzeti Bosni”, rekao je osnivač Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” u razgovoru za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad