Španjolka od početka godine pješači do Jeruzalema, sreli smo je u Međugorju

Vijesti 31. aug 202220:34 2 komentara
N1

Španjolka Carlota Valenzuela (30) od početka ove godine je na zavjetnom pješačkom hodočašću prema Jeruzalemu. Već osam mjeseci pješači iz Španije, a trenutno odmara u Međugorju, nakon čega nastavlja svoj put pun izazova i nepredviđenih situacija. Na hodočašće dugo 6.500 kilometara odlučila se, kako kaže, zbog ljubavi prema vjeri i Bogu.

Nakon osam mjeseci pješačenja i pređenih 4.000 kilometara, Carlota je stigla u jedno od najvećih marijanskih svetišta. Međugorje je mjesto u kojem je odlučila odmoriti nekoliko dana od napornog višemjesečnog pješačenja. Kaže da je ovo hodočašće isključivo Božija volja, jer je imala potrebu Bogu i vjeri dati više prostora u svom životu.

“Ja sam na pješačkom hodočašću od Finisterre, to je mali grad u Španiji. Krenula sam iz tog mjesta jer njegovo značenje je ‘Kraj svijeta’. Moj put je započeo 2. januara , idem iz Španije do Jeruzalema, tako da je to hodočašće sa kraja svijeta na početak, tamo gdje je sve krenulo”, ispričala nam je Carlota Valenzuela.

Diplomirala je pravo i političke nauke na Univerzitetu u Madridu, a posao je napustila kako bi mogla ostvariti svoj cilj. Ostavljena joj je mogućnost povratka na posao početkom godine, međutim, Carlota kaže da još nema konkretan plan.

“Nemam nikakav plan kada dođem u Jeruzalem, otvorena sam prema Božijoj volji. I ne želim praviti nikakav plan, jer ono što ja mogu zamisliti je tako malo u poređenju s onim što Bog može zamisliti za mene, tako da samo nastavljam i idem naprijed otvorena prema onome što dolazi”, istakla je.

Dnevno pješači šest do osam sati, uglavnom preferira šumske puteve van gradske gužve i buke. Iako je put pun izazova, negativnih iskustava kaže nema, naprotiv u svakom mjestu dočekano je srdačno, a bez prenoćišta nikad nije ostala.

“Svaki dan je drugačiji ali uglavnom s pješačenjem krećem jako rano, završim pred večer, nekad već imam kontakt nekog u mjestu u kojem budem pa mi bude lako pronaći smještaj. Nekada se jednostavno desi da kucam ljudima na vrata, a zbog toga se moji roditelji najviše i brinu. Podržali su me i mislim da su čak i ponosni, ali kao roditelji brinu da li će mi se nešto loše desiti”, dodala je Carlota Valenzuela.

Nakon četverodnevnog odmora u Međugorju, Carlota nastavlja sa pješačenjem, čeka je oko 2.000 kilometara do Jeruzalema u koji će, nada se, stići do Božića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare