Spasioci iz BiH tvrde: Nemamo pse tragače za vodu, ali imamo pse licencirane za potragu za nestalima. Greška je što nas nisu odmah angažirali

Vijesti 06. okt 202414:08 0 komentara
N1

Nakon što je pripadnik Federalne uprave civilne zaštite, Sabahudin Spahović, iznio šokantne tvrdnje da u Bosni i Hercegovini nema potražnog psa koji je istreniran, obučen i certificiran za traganje za tijelima, vođa K9 tima i certificirani trener potražnih pasa, Mario Demirović, za N1 je demantirao tu tvrdnju, kazavši da je to neistina.

“To su ljudi koji se ne razumiju u materiju, a najvjerovatnije je da se vade na članak od jučer koji je izašao. Pošto im je veliki problem napravio članak koji je izašao. Nije istina da mi nemam pasa, jeste li vidjeli Tursku? Psi koji su bili u Turskoj, psi rade deset godina ovaj posao po Bosni. Dokaz su rezultati koji stoje iza nas”, pojasnio je za N1  Mario Demirivić.

Ističe da bh. psi imaju certifikate, kao što i sam gospodin Demirović ima certifikat za obuku tih pasa.

“E sad to što kaže za leševe, ne zna ni reći kako se stručno zove. Ne kaže se da se traže leševi nego potraga za kadaverom. Imamo psa Đurđa, vodič Davorin radi sa Đurđom. On konkretno radi već godinu dana taj posao kadavera i imamo psa koji traži, što kažu, leševe. Sve što je rekao je čista neistina”, ističe.

U Bosni i Hercegovini ima pet potražnih pasa, kaže Demirović.

“Trenutno imamo četiri radna psa… Sa Zenicom pet. Pet pasa imamo sad spremnih da izađu u svako doba na teren”, dodaje.

Zašto su angažirani psi iz Hrvatske?

Ono što je javnosti nejasno je zašto potražni psi nisu angažirani odmah nakon što su područja BiH zadesile poplave te zašto su angažirani psi iz susjedne Hrvatske. Potencijalno objašnjenje krije se u tome da postoje i potražni psi za vodu koje Bosna i Hercegovina nema.

“Pasa za vodu kod nas nema. To je tačno, ali za vodu, a za vodu nije trebalo da se radi”, kaže Demirović te dodaje: “Taj dio terena koji je trebao da se pogleda ne trebaju psi koji su obučeni za vodu. Psi za vodu rade na način, evo npr. ako je bujica bacila ljude u jezero dole, pas se stavlja na čamac, vesla se i pas oblajava mjesta gdje izlazi miris iz vode. Ali nije bio u pitanju pregled jezera, već je bio pregled tvrdog terena – kamena, kuća. Nije se po vodi trebalo gledati. Bilo je toliko terena za pregledati mimo vode.”

Ipak, smatra da su psi trebali biti angažirani odmah.

“Ako imaju certifikate psi iz Hrvatske, u redu – imaju – u to ne ulazim. Zašto ih zovete treći dan? Pas se zove na teren u prvim satima. Oni su napravili najveću glupost. Imamo snimke dronova gdje se vidi da rove po kućama nakon par sati od nesreće. Nakon par sati se ne dira ništa mašinama, ulaze psi i ljudi. Diže se komad po komad i traže se ljudi. Oni su s mašinama ušli i kopaju po kućama par sati od nesreće. U Turskoj kad smo radili, mašine su ušle tek 7.-8. dan kad smo osjetili miris”, napominje Demirović, ponavljajući još jednom da su psi trebali odmah nakon nesreće izaći na teren.

I Aleksandar Naumović iz Civilne zaštite Republike Srpske potvrdio je da u BiH nema potražnih pasa za vodu. Također smatra da oni u slučaju poplava na području BiH nisu ni bili potrebni.

“Traganje na vodi je malo drugačija stvar. Tamo konkretno u Hercegovini što se desilo, u Donjoj Jablanici, taj pas za traganje na vodi nije toliko ni potreban, jer tamo je voda otekla. To je bujična poplava koja je došla i otišla i napravila zulum, kakav je napravila. S ekipom potražnih pasa vi ste mogli pretražiti teren vrlo brzo i potencijalno ako je neko ostao živ ispod neke ruševine, mogli ste ga izvući u kratkom vremenom. S običnom psom tragačem i eventualno ove ljude koji su umrli mogli su izvući i znatno ih prije pronaći nego ovako na ovaj način. Gnusno”, rekao je za N1 Aleksandar Naumović.

Ističe da u BiH dosad nije postajala Komisija za certificiranje pasa te da je to radio HGSS čiji su instruktori certificirali prve pse u BiH.

Sve informacije pratite na našem LIVE BLOGU

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!