SPECIJAL N1: Bill Carter o U2 i Sarajevu, večeras u 20:00 sati

Vijesti 09. mar 202313:14 0 komentara
N1

"Kiss The Future" najnoviji je dokumentarac o ljubavnoj vezi irskog benda U2 sa Sarajevom pod opsadom. Frontmen Bono Vox, zajedno s Mattom Damonom i Benom Affelckom, još jednom govori o gradu koji je postao simbol otpora i prkosa.

Bono u svom dokumentarcu prikazuje i prvo “povezivanje” grupe U2 1993. godine na turneji “Zoo TV”. Naime, nakon što je američki režiser i humanitarni radnik Bill Carter stupio u kontakt sa grupom u pokušaju da skrene pažnju na opsadu Sarajeva, U2 je na svojim koncertima organizirao satelitske linkove putem kojih su se Sarajlije uživo javljale u toku koncerata.

Bill Carter, američki humanitarac i novinar, pokretač je ove dugotrajne ljubavne veze benda U2 i Sarajeva. U svom filmu “Miss Sarajevo” pokazuje život u opkoljenom gradu i želji za životom.

Pored svoje ljepote i gracioznosti, Sarajke su pokazale nepokolebljivi sarajevski duh. U najgorim vremenima, sa osmijehom na licu, ponosno su ustale protiv rata, straha i okupatora. Uprkos konstantom granatiranju građani su se hrabro uputili u BKC, u pokušaju da barem na jednu večer zaborave na hororične prizore iz svoje svakodnevnice.

Transparent na kojem je pisalo “Don’t let them kill us” postao je kultni. Bio je ovo jedan od načina da pokušavamo privući pažnju čitavog svijeta, očajnički vapaj za pomoć.

Ljepota i neuništivi duh sarajevske žene otpjevani su i u Bonovoj Miss Sarajevo. Tenor Luciano Pavarotti.

Ekskluzivni intervju s Billom Carterom pogledajte večeras u 20:00.

Ovaj ekskluzivni intervju vam donosi naša Ika Ferrer Gotić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!