Specijalista oftalmologije za N1 upozorava: Vrtići su leglo virusa, jako veliki porast konjuktivitisa nakon pandemije

VIDEO 08. aug 202408:51 > 13:00 0 komentara

Jedna od najčešćih tema danas u svijetu iz oblasti oftalmologije je kontrola miopije kod djece. Šta je miopija i na šta roditelji kod djece treba da obrate pažnju? Gošća Novog dana bila je Ajla Pidro Mioković, specijalista oftalmologije.

Za Novi dan Ajla Pidro Mioković govorila je i koja je pravilna briga o očima tokom ljetnih dana i šta je zapravo miopija.

“Dosta tema obrađujemo kroz medije, ali kontrola miopije je zapostavljena. U oftamološkim krugovim au svijetu je jako aktuelna. To unazad deset godina nismo radili. Miopija-kratkovidnost. Najkraće rečeno škloska dioptrija. Pokušavamo smanjiti rast minus dioptrije. Mi ne možemo zaustaviti rast minus dioptrije, ali je možemo smanjiti. Miopija ne nosi samo problem mutnog vida na daljinu, to nosi i probleme u budućnosti”, kazala je.

Sunce ima dobre blagodati za oči

Potom je dodala:

“Djeca sa bilo kakvom vrstom problema odmah treba pregledati. Ukoliko skuplja mrvice, drži kontakt očima onda je pregled tek sa četiri godine. Slabovidnost je kada dijete ne može dobro vidjeti na jedno oko. Na pregledu se treba da dobiju detalje kako i šta dalje. Šeširom možemo dosta napraviti za svoje lice za UV zrake. Nisam za to da se naočale nose tokom cijelog dana, jer sunce ima dobre blagodati za oči. No, od 10 do 17 sati obavezno naočare. Koža tokom očiju je najmekša”. 

Između ostalog, doktorica je kazala i koja je to pravilna briga o očima tokom ljeta.

“Štitimo se od razvoja zločastih promjena na koži lici. Klime isušuju površinu oka. Od hlora dolazi do problema sa konjuktivitisom, razvoj nekih infekcija. Sve to možemo umanjiti, ali kapanjem umjetnih suza možemo prevenirati neke stvari. Birajte more radije, nego bazen. Procenat infekcije je mnogo manji u moru. Bilježimo jako veliki porast konjuktivitisa nakon pandemije. Prevencija je izbjegavanje zatvorenog prostora, previše računara. Vrtići su leglo vrirusa. Kada jedno dijete dobije, pokupi veliki broj djece. Konjuktivitis izgleda ružno, ali boli, grebe i smeta. Mora se jako puno čistiti sekret. Roditelji ne smiju na svoju ruku uzimati. Može se dosta zakomplikovati”, kazala je.

N1 BiH

Navela je i kako plastične naočale mogu našteti našim očima.

“Stavljenje naočala koje vam se sviđaju neće se ništa desiti. No, naočale koje nemaju UV zaštitu ili nisu prošle certifikaciju mogu produbiti problem. Nije bitna marka naočala, nego zaštita očiju”. 

Postoji nekoliko vrsta daltonizma

No, pojasnila je i kako spriječiti strabizam kod djece.

“Postoji nekoliko načina rješavanja strabizma. To može se riješiti plus dioptrijom. To je jedan od načina. Drugi način je da zatvaramo oko koje dobro gleda, a da se drugo oko “bilda” i uči na pravilan način gledati. Svakako, to se može i laserski riješiti. Također, ukoliko je neki složen proces može doći i do operativnog zahvata. Jako je bitna komunikacija doktora sa roditeljima. Sve se to planira i dogovora. Medicina nije još riješila problem daltonizma. Genetika nije još došla do toga. Radije se razvoj oftamologije ide gdje se ljudima može omogućiti bolji vid. No, nisu ni svi daltonizmi isti. Postoji četiri do pet vrsta daltonizma. Muškarci malo slabije prepoznaju boje i češće imaju daltonizma”, istaknula je doktorica Ajla Pidro Mioković.

Na kraju razgovora za Novi dan imala je upozorenje za sve žene oko skidanja šminke.

“Sa razvojem istraživanja u EU su zabranjene sjene koje imaju šljokice. Šljokice su jako oštre. Razvija se iritacija, crvenilo oko, šminka koja nije kvaltitetna uzrokuje razne infekcije. Dobri čistači su jako bitno. Ne smijemo trljati oči. Desi se i da 15 godina nakon nađemo maskaru. Pravilno skinuti šminku je jako bitno”, zaključila je Pidro Mioković za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!