Specijalizacija i danas aktuelna tema, oglasila se i Izetbegović (VIDEO)

Vijesti 25. maj 202119:12 5 komentara
N1

I danas u fokusu specijalizacija prve žene Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Sebija Izetbegović danas pred našim kamerama demantira navode Asima Kurjaka i tvrdi da nijedan dio specijalizacije nije radila u Zagrebu, te da joj je dr. Asim Kurjak bio mentor na doktorskom radu. S druge strane, iz Kantonalne inspekcije kažu kako će tek nakon podnošenja prijave krenuti u proces provjere svih navoda.

Danas Sebija Izetbegović ekskluzivno pred kamerama N1 tvrdi nijedan dio njene specijalizacije nije radila u Zagrebu, te da je boravak u tamo provodila u Kliničkoj bolnici “Sveti Duh” na zamolbu profesora Srećka Šimića kako bi učila, dok je zbog bolesti vrijeme morala provoditi u Zagrebu.

N1: Je li Zagreb mjesto vaše specijalizacije?

Ne. Uopće. Ja sam specijalizaciju provela u Kliničkom centru, na Ginekološko-akušerkoj klinici u Sarajevu. Ja sam specijalizaciju dobila 1992. u firmi Velefarmacija. Ja sam bila uposlenik Velefarmacije koja je pokušala otvoriti ginekološku ambulantu, jer je preko 90 posto uposlenica bilo ženskog spola. I onda smo imali dogovor da ćemo ja kao njihov specijalizant, održavati tu ambulantu i brinuti i svim uposlenim ženama“, izjavila je Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kontaktirali smo i Federalno ministarstvo zdravstva. Oni su nam dostavili s protokolarnim brojevima rješenja koja se nalaze u dokumentaciji prof. Izetbegović. Iz njih je vidljivo da je njena specijalizacija trajala nepunih pet godina, ali nema detalja gdje i kada je specijalizacija rađena.

Sebija (Islam) Izetbegović, rođena 06.04.1960. godine, položila specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva, u Sarajevu, dana 07.02.1996. godine. Rješenje kojim je odobrena navedena specijalizacija, broj: 02/09-154-336/91 od 15.02.1991. godine. Rješenje kojim je odobreno polaganje specijalističkog ispita, broj:02-5-146/96”)“, navedeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Pored specijalizacije, profesor Kurjak osporio je i tvrdnje da je bio mentor na doktorskom radu sadašnje direktorice KCUS-a, međutim Izetbegović ističe da njena karijera nije upitna, Kurjak joj je bio mentor, doktorirala je 2000. godine.

Ne razumijem zašto je profesor tako postupio. Ali bilo je što je bilo. Ja sam to prihvatila. Kažem postoje evidentni dokazi o tome, kada sam ja odbranila doktorski rad. Ja sam čitav doktorski rad radila u Sarajevu, na materijalu i pacijenticama, koje su bile pacijentice Klinike za ginekologiju i akušerstvo. I profesor (Asim Kurjak) je bio moj mentor. Bila je komisija za odbranu tog doktorata. Bilo je više od 300 ljudi koji su to slušali i posmatrali, tako da je sasvim evidentno ko je bio mentor tog rada“, rekla je Izetbegović.

Federalna uprava za inspekcijske poslove navodi da nije nadležna za provjere specijalizacije i diploma Izetbegović, nego kantonalni nivo. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu još uvijek čeka prijavu za provjere svih navode.

U slučaju dobijanja prijave na okolnosti koje su predmet Vašeg upita, postupati na način kao i kod svih podnesenih prijava ovom organu, odnosno izvršiti inspekcijski nadzor u okvirima nadležnosti Inspektorata prosvjetne inspekcije uz temeljno utvrđivanje činjenica, te eventualno određivanje Zakonom propisanih mjera“, istaknuto je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Optužbe Muradifa Pajta da je Izetbegović krivotvorila magistrat i doktorat njegove supruge koja danas živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, Sebija Izetbegović nije željela komentarisati. Zvanične podatke o tome je li Sebija Izetbegović bila i kada specijalizant na Kliničkoj bolnici “Sveti duh” u Zagrebu iz ove institucijer danas nismo dobili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare