Specijalni izaslanik Velike Britanije Stuart Peach danas u posjeti BiH

Vijesti 14. dec 202108:25 4 komentara
www.gov.uk/fcdo

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan sir Stuart Peach danas dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini. Jedan od prvih sastanaka koji je zatražio je s članovima Predsjedništva BiH s kojim će se i susresti danas, a očekuje se da će razgovarati i sa drugim visokopozicioniranim zvaničnicima.

Peacha je premijer Velike Britanije Boris Johnson imenovao na ovu funkciju prije gotovo dvije sedmice, a prije toga je ranije ove godine bio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a.

Prilikom njegovog imenovanja za britanskog izaslanika, ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss je naglasila da kao demokratija koja cijeni slobodu, ova zemlja će pomoći državama Zapadnog Balkana da odbrane i unaprijede svrhu slobode.

POVEZANE VIJESTI

Peach također iza sebe ima dugu vojnu karijeru, a Johnson je poručio da će on u BiH nastaviti podržavati rad visokog predstavnika te da Velika Britanija našoj državi pruža punu podršku.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u petak komentarisao njegov dolazak te njegovo imenovanje i politiku Velike Britanije prema BiH.

“Zbog čega sada Vlada Velike Britanije šalje sada izaslanika? A on kaže: Zna se ko su poslanici u Britanskom parlamentu s ovih prostora koji su zabrinuti. Gospođa Helić (baronese Arminka Helić, op.a.) koja pravi atmosferu krivice za Srbe i RS. I zašto onda da vjerujem Britancima? Njihovim podmuklim aktivnostima već 100 godina podrivaju status Srba na ovim prostorima. Mi njima to moramo reći”, rekao je tom prilikom Dodik što aludira na to da postoji mogućnost da on danas s ostalim članovima Predsjedništva BiH neće biti na sastanku sa Peachom.

Važno je napomenuti da je Peachova posjeta samo jedna u nizu. Brojni strani zvaničnici su dolazili u BiH kako bi bili spona za rješavanje ključnih problema i prevazilaženje krize s kojom se suočava BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare