Split: Policajac otkrio podatke o zlostavljanoj ženi, oni došli do nasilnog muža

Vijesti 17. aug 202312:00 0 komentara
PU splitsko-dalmatinska / Ilustracija

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 58-godišnjeg splitskog policajca M.Š. zbog odavanja službene tajne.

Terete ga da je u prostorijama Operativnog dežurstva na graničnom prijelazu Luka Split gdje je radio kao policijski službenik, bez opravdanog razloga, izvršio uvid u Registar osoba i osobnih isprava Središnjeg informacijskog sustava MUP-a te u evidenciju događaja za jednu žensku osobu. Te je podatke fotografirao mobitelom te ih je preko aplikacije WhatsApp poslao svom prijatelju S.Š. koji ga je i zamolio da za njega izvrši uvid u podatke navedene žene. ODO Split traži od suda da ga kaznenim nalogom osudi na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine. U disciplinskom je, pak, postupku utvrđeno da je počinio težu povredu službene dužnosti te mu je izrečena disciplinska kazna prestanka državne službe uz rok kušnje od tri mjeseca.

U svojoj obrani tijekom istrage policajac je priznao ono za što ga se tereti rekavši da je to učinio na zamolbu dugogodišnjeg prijatelja i susjeda te da je stekao dojam da se radi o sentimentalnim razlozima. Žensku osobu čije je podatke fotografirao nikad nije vidio i nema pojma tko je ona.

Njegov prijatelj S.Š. kojem je poslao fotografije rekao je da se sažalio nad sudbinom jednog svog drugog prijatelja koji mu se žalio na probleme u braku te je želeći mu pomoći, samoinicijativno od svog prijatelja policajca M.Š. zatražio podatke o supruzi tog svog prijatelja. Naveo je da je policajcu lagao prikazavši da se radi o osobi s kojom je on u ljubavnoj vezi pa ga samo zanima hoće li imati problema s njezinim suprugom. Policajac mu je, rekao je, na njegovo inzistiranje na kraju poslao fotografije podataka za tu ženu te ga je tada upozorio na osjetljivost takvih podataka i rekao mu da ih nikome ne pokazuje. Međutim, on je svom gore navedenom prijatelju koji se žalio na stanje u braku nakon nekoliko dana u kafiću pokazao ove podatke što je ovoga iznenadilo. Nije mu ih proslijedio već je to očito ovaj sam učinio te večeri. Kazao je da nije znao da se radi o podacima koji su službena tajna, da je cijeli ovaj postupak bio nepromišljen i ne može prestati žaliti što je na ovakav način iznevjerio svog prijatelja policajca.

U istrazi je iskaz dala i žena čiji su podaci “dilani”, a koja je detaljno opisala cijelu kronologiju odnosa sa svojim suprugom koji ju je tijekom braka zlostavljao i kojeg je napustila. Rekla je da je u oktobru 2021. od jedne osobe na mobitel dobila fotografiju policijskog ekrana sa podacima iz evidencije MUP-a o njoj, a istvoremeno joj je njen suprug poslao više poruka u kojima se poziva baš na ove podatke. Zato je zaključila da mu ih je proslijedio neki policajac pa je MUP-u uputila pritužbu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!