Spomen-park Vraca “okovan” smećem

Vijesti 21. apr 202106:57 2 komentara
N1

Spomen-park Vraca, smješten u naselju Vraca na sjevernim padinama Trebevića, važan je spomenik kulturno-historijske, arhitektonske, umjetničke i pejzažne vrijednosti. Nažalost, posljednih dana "okovan" je smećem.

Naš fotoreporter zabilježio je užasne prizore na ovom kompleksu. Razbacano je smeće oko kanti, klupa za sjedenje, po stepeništu, ali i na Vječnom plamenu antifašizma vidljive su stare boce i limenke.

Proljetna akcija čišćenja

Tužni su prizori na Spomen parku Vraca koji je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2005. godine proglasila Nacionalnim spomenikom BiH.

A prije samo tri dana u Kantonu Sarajevo počela je proljetna akcija čišćenja.

Organizacijom ovogodišnje proljetne akcije čišćenja Vlada KS, kako je najavila, želi napraviti iskorake u cilju stvaranja ljepšeg okruženja za život u Kantonu Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da će akcija trajati dva mjeseca, a da građani nisu zadovoljni kako grad izgleda. A, nisu.

Smeće i na Grbavici

Osim Vraca, i u drugim naseljima je vidljiva nešistoća oko kontejnera. U naselju Grbavica, kako su ranije javili čitatelji N1, kontejneri se brzo napune, mještani ostavljaju smeće pored, što kasnije vrane raznose po cijelom naselju, a pripadnici KJKP Rad po nekoliko dana ne dodju da isprazne kontejnere, tvrde građani ovog sarajevskog naselja.

Enver Hadžiahmetović, ministar za prostorno uređenje i komunalnu privredu KS-a, na proljetnoj akciji čišćenja, najavio je je će uraditi sve što mogu tokom akcije, ali i da u narednom periodu planiraju raditi veći projekat “Pametno Sarajevo”.

“Ovom akcijom želimo da probudimo svijest građana zato ih pozivamo da javljaju i prijavljuju sve one koji krše ekološka pravila, da uspostavimo sistem u kojem niko neće moći da baca otpad i smeće mimo planiranih mjesta i lokacija“, dodao je Hadžiahmetović.

Do tada, pogledajte kako danas izgleda Spomen-park Vraca.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare