Spomenik Kralju Tvrku: Gradonačelnica odustala od lokacije u Novom Sarajevu

Vijesti 31. maj 202311:46 0 komentara
FENA

Trakavica oko postavljanja spomenika bosansko-hercegovačkom Kralju Tvrtku se nastavila i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. Gradonačelnica Benjamina Karić ponovo je odustala od predložene lokacije u Novom Sarajevu i zatražila da se odloži rasprava o prijedlogu o lokaciji za postavljanje spomenika Kralju Tvrtku.

Ja predlažem da se odloži rasprava. Razlozi su objektivne prirode, želim se potruditi da pronađemo lokaciju koja bi bila adekvatnija. Svi smo svjesni da naš Kralj Tvrtko treba da ima mjesto u centru grada”, rekla je Karić.

Njen prijedlog je usvojen jednoglasno.

Podsjećamo, prijedlog je bio da se spomenik postavi u parku u Općini Novo Sarajevo.

Prije ove lokacije spomenik trebao biti postavljen na jednu od tri lokacije, u parku preko puta Predsjedništva BiH, u parku iza Predsjedništva BiH ili na platou kod SCC-a.

Za ove prijedloge Grad nije dobio saglasnost Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika. Zato je predložena lokacija u Novom Sarajevu jer za nju nije potrebna saglasnost Komisije. Gradonačelnica je izjavila kako samo jedna članica opstruira postavljanje ovog spomenika u glavnom gradu.

Anđelina Ošap Gaćanović, koja me vrlo često proziva nije dala svoju saglasnost kako bi se spomenik postavio. Dakle, ona tvrdi da je Trvtko srpski kralj i da je srednjovjekovna bosanska historija nešto što je izmišljeno“, izjavila je Karić u subotu za Face TV.

Karić je naručila izradu spomenika od kipara Stjepe Gajića koji je plaćen 250.000 KM, a da ranije nije osigurala lokaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!