Sporni pravilnik o zaštiti učenika u KS izazvao buru u javnosti: Provjerili smo šta je to drugačije

Vijesti 03. sep 202421:48 0 komentara

Nova školska godina, novi izazovi. Buru u javnosti izazvao je i novi Pravilnik o sigurnosti i zaštiti učenika u Kantonu Sarajevo, naročito jer se za prepoznavanje rizičnog ponašanja vodi indikatorima koje je, zbog osjetljivosti informacija, još 2018. godine van snage stavila Agencija za zaštitu ličnih podataka. Provjerili smo - šta je to ovoga puta drugačije?

Dvadeset generalnih indikatora za evidentiranje neprihvatljivog oblika ponašanja učenika u Kantonu Sarajevo zamijenjeno je novima. Njih je nešto više od pedeset, nešto su manje generalni – i doduše, ne pretjerano novi. Agencija za zaštitu ličnih podataka skoro identičnu listu indikatora stavila je van snage prije šest godina, isto je naređeno i sada. No, ovoga puta, uvjeravaju nadležni, zakonska podloga je drugačija.

Naida Hota – Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja KS:

“Mi smo jučer u roku koji nam je ostavljen poslali upit Agenciji za zaštitu ličnih podataka, zatražili smo da nam daju jasne upute šta trebamo uraditi, s obzirom na činjenicu da imamo novi zakonski i pravni osnov. Zatražili smo od Agencije da nam u zakonitom postupku da priliku da pojasnimo stvari”.

No, o upitu Ministarstva ni riječi iz Agencije u odgovoru dostavljenom za N1.

U zaključku stoji da su pozvani da bez odgađanja obustave njegovu primjeru, te da će Agencija pokrenuti i druga pravna sredstva koja su joj u nadležnosti, ukoliko se ne postupi po zahtjevu. Problem im predstavlja obrada podataka o zdravlju i mentalnim sposobnostima učenika, o odnosu roditelja i vršnjaka prema njima, ali i podataka u vezi sa ponašanjem na društvenim mrežama. Upravo tu leži najveća novina pa dio indikatora koji se posmatra je i to da li se učenik iznenada povlači sa mreža, igara ili aplikacija, otvara nove profile ili uklanja profilne fotografije. Kako bi razmatranje toga izgledalo u praksi – danas su odgovarali stučnjaci.

Adis Dučić, ekspert iz oblasti digitalne sigurnosti:

“Jedan indikator nije dovoljan da mi utvrdimo da je dijete stvarno žrtva nasilja. To je više indikatora, od toga da dijete dobija pošiljke na kućnu adresu, to toga da dijete naglo ukida profile na mrežama, do toga da krije telefon ili, recimo, imate situacije gdje mu kupite novi mobitel, a on ne želi da ga nosi. Kada imamo više tih indikatora koji mogu ukazivati da dijete ima određeni oblik ugrožavanja kroz digitalni kanal, onda možemo reći da možemo prepoznati tu stvar.”

Još jedno u nizu pitanja je i kako će se tretirati indikator koji ukazuje na izostanak emocionalne bliskosti između roditelja i učenika. Iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, za sada, imaju samo jednu zamjerku na proces.

Lejla Berida, UO Vijeća roditelja KS:

“Vijeće roditelja nije bilo uključeno u samu izradu, to jeste bilo sporno pitanje i komentar od strane roditelja. Moram naglasiti da je velika većina roditelja tražila da se to iznese kao činjenica i da bi ubuduće bilo dobro da se roditelji više uključe u samu problematiku.”

Roditelji će sa pravilnikom biti upoznati na prvom roditeljskom sastanku, a nastavnici kroz razgovor sa stručnim službama. A i roditelj i nastavnik je i Namir Ibrahimović. Za njega je sporna kompletna metodologija.

Namir Ibrahimović, Udruženje Step by Step:

“Ako se sad vratim na svoj posao nastavnika dok sam radio unutar škole i pokušam da zamislim da primjenjujem pravilnik – prvo što bi mi bilo je da moram naučiti čitavu listu ponašanja koje moram prepoznavati. Da li neko dijete izbjegava fizički kontakt – kako ja to kao nastavnik u učionici mogu da zaključim? Hoću li doći i testirati, zagrlim, pa ako neko izbjegne jednom, onda ću drugi dan proći pa drugi put, a ako me izbjegne tri puta – to znači da ću zapisati da on izbjegava fizički kontakt?”

Nastavno osoblje svojim učenicima pridružilo se jučer. Novi pravilnik je još na snazi, a da li će ih, u vremenu prepunom izazova, voditi kroz cijelu godinu, preostaje da se vidi u narednim danima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!