SPS reagovao na notu iz Hrvatske: Tepić nije terorista već narodni heroj

Vijesti 11. jan 202213:03 0 komentara
YouTube

"Milan Tepić nije nikoga napao ni terorisao", poručili su iz SPS-a, nakon protestne note koja je iz Hrvatske stigla, a u vezi sa postavljanjem spomen-ploče majoru JNA Milanu Tepiću u Banjaluci.

“Za srpski narod Milan Tepić će uvijek biti heroj, onaj koji je dao riječ i koji je svojom žrtvom spasio brojne Srbe od sudbine Srba Sijekovca, Pakraca, Gospića, od sudbine porodice Zec”, navodi se u saopćenju SPS.

Iz Socijalističke partije Srpske poručuju da je besmisleno da Ministarstvo Hrvatske, čiji građani žive u ulicama nazvanim po vođama ustaškog pokreta i velikanima kvislinške NDH, bilo kome šalje protestne note ovakvog sadržaja i rječnika.

“Za Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske, Tepić je “terorista i velikosrpski agresor”, te pripadnik “zločinačke velikosrpske politike.

“Takvo obraćanje hrvatskog ministarstva nije samo besmisleno, nego i predstavlja izuzetno lošu poruku srpskom narodu u cjelini. Milan Tepić je heroj koji će se spominjati i pamtiti vječno i čije ime odavno nose ulice mnogih gradova u Srpskoj i Srbiji”, navode.

Iz SPS-a još poručuju da “Milan Tepić nikog nije ni napao ni terorisao, nego je branio narod služeći herojski i oficirski narodu i armiji kojoj se zakleo na vjernost”, stoji u saopćenju, u kome dodaju da je za Austrougarsku normalno da su Gavrila Principa zvali teroristom, kao što je za Osmansko carstvo vojvoda Stevan Sinđelić bio terorista.

“Za sve okupatore koji su prošli Balkanom, srpski narod je uvijek bio pobunjenički, banditski i teroristički jer se borio za opstanak i slobodu i na to smo ponosni. SPS u Banjaluci već ima inicijativu i planira razgovore sa nadležnima o mogućnosti postavljanja spomen-ploče za Stojadina Cola Mirkovića, vojnika koji je zajedno sa majorom Tepićem dao život da spriječi da oružje JNA dođe u ruke zločinačkih paravojnih formacija”, naveli su, dodajući da su za srpski narod, ma gdje živio Tepić i Marinković junaci.

Podsjetimo, jučer je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske saopćilo da je ambasador u Sarajevu uručio protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog otkrivanja spomen-ploče Tepiću u Banjaluci prije dva dana.

Ministarstvo je navelo da se otkrivanjem spomen-ploče Tepiću “veliča teroristički čin osobe koja je tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji, svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila, kao i ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara“.

Tepić je 29. septembra 1991. godine detonirao eksploziv i raznio skladište oružja u Bjelovaru kako bi spriječio da ono pripadne hrvatskim snagama.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je zgrožen odlukom vlasti Banjaluke da podignu spomen-ploču majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. razneo u skladištu oružja u Bjelovaru, ubivši 11 hrvatskih vojnika.

“Mi smo svi zgroženi s obzirom na Barutanu i broj poginulih tada. Prema tome, za nas je bilo kakva spomen-ploča neprihvatljiva i deplasirana, te osuđujemo to“, rekao je Plenković u Splitu, prenose agencije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!