Sramotno: Ruska ambasada poklanjanje žrtvama Buče nazvala “pozorišnim učešćem”

Vijesti 24. aug 202311:41 2 komentara
Instagram

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što su predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Denis Bećirović, otišli u posjetu Ukrajini i prisustvovali Samitu Krimske platforme. Osudili su njihovo prisustvo samitu kazavši kako to smatraju "neprijateljskim" činom te "napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije".

U svom saopštenju, koje kao i inače nije u diplomatskom tonu, navode da su “Krim i grad Sevastopolj ponovo ujedinjeni sa Rusijom u potpunom skladu sa međunarodnim pravom” pozivajući se na član 1. Povelje UN-a i međunarodne sporazume o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Bećirović i Komšić se poklonili žrtvama Ukrajine (FOTO)

“Odluka naroda Krima je konačna i neopoziva, status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije garantovan je Ustavom Ruske Federacije i ne podliježe reviziji”, navodi Ruska ambasada. Podsjetimo, da je 2014. godine Rusija anektirala Krim, a da je svemu prethodila i vojna intervencija Rusije.

“Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije”, navode u saopštenju.

Komšić se obratio u Kijevu, podvukao paralelu između BiH i Ukrajine

Odavanje počasti žrtvama Buče koje su stradale u stravičnim zločinima i napadima, o kojima i međunarodna tužilaštva vode istrage, sramotno su nazvali “pozorišnim učešćem” optuživši da kijevske vlasti da su “uz podršku Anglosaksonaca” inscenirali masakre civila.

“Toplo bismo preporučili bosanskohercegovačkim „zastupnicima pravde“ da posjete Aleju anđela u Donbasu – spomenik stotinama djece koja su poginula od ruku ukrajinskih neonacista”, kazali su.

Istakli su kako “uzimaju u obzir” izjavu članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je izjavila “da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od  Predsjedništva BiH” te podržali stavove koje je iznio predsjednik RS Moilorad Dodik.  Bećirovića i Komšića optužuju za “manifestaciju megalomanije” i “grubo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“I još jedna stvar. Kabinet istog tog člana Predsjedništva BiH se prije neki dan pravdao o prirodi korištenja budžetskih sredstava prilikom posjete inostranstvu. Pretpostavljamo da bi bosanskohercegovačke poreske obveznike zanimalo kolika su sredstva utrošena za kupovinu, između ostalog, karata za „noćni voz“. Ukoliko se otkriju uštede u budžetu, onda apsolutno ne isključujemo da su putovanje, održani događaji i antiruske izjave plaćene od stranih mentora i sponzora pojedinih članova Predsjedništva BiH”, naveli su iz Ambasade Rusije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare