Srbi su u Bosni i Hercegovini autohton narod vijekovima, Deklaracija Svesrpskog sabora to negira

Vijesti 09. jun 202420:11 0 komentara
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Tanjug)

Dan nakon prvog Svesrpskog sabora, učesnici sumiraju utiske ponovo označavajući jučerašnji dan kao historijski. Za ostale - opoziciju u RS - dan je to Dodikove veleizdaje, za političare u Federaciji BiH i analitičare dan koji treba biti putokaz nastavka srpske politike i upozorenje da je mir u opasnosti.

Svesrpski sabor, kaže Milorad Dodik, biće upamćen kao historijski. Definisani su ciljevi, ali i jedinstven stav o mnogim pitanjima.

“Kao što je pitanje tog lažnog visokog predstavnika. Jasno su precizirane odluke dvije vlade da on nije legalan. I da posljedice koje on proizvede, apsolutno ne mogu da budu nikakvo pozitivno pravo”, kaže predsjednik bh entiteta Republika Srpska.

Christian Schmidt u nekoliko je navrata posjetio zvanični Beograd gdje je redovno bio najavljen kao visoki perdstavnik. Da li se deklaracijom kada bude usvojena nešto mijenja, za sada bez odgovora u Srbiji. No kako reče Dodik, pokazalo se “da nas u Srbiji više razumiju nego što smo mislili.”

“Nas je vuklo to raspoloženje da je neshvaćena pozicija Republike Srpske u Srbiji, no sad vidimo da to nije tako”, dodaje Dodik.

Zvanična Srbija je preko Deklaracije stala iza stavova Milorada Dodika, dok se sam Vučić deklarisao kao lider svih Srba. Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji upozorava kako Deklaracija zapravo odražava sve što već sadrži Strategija za dijasporu Srbije, Povelja o srpskom kulturnom prostoru, brojni zakoni i uredbe, čiji je cilj sistematsko integrisanje Republiske Srpske u ekonomski, politički i kulturni prostor Srbije, dok je Srpska pravoslavna crkva, glavni stub te politike: “Traje to svih ovih godina od završetka Dejtonskog procesa i čeka se neki povoljan međunaroodni trenutak kada će i političko ujedinjeno biti omogućeno”.

Biserko komentira i da odluka da se Sretenje proglasi zajedničkim Danom državnosti Republike Srbije i Srpske, himna „Bože pravde“, svesrpskom himnom, na neki način predstavlja i virtualno ujedinjenje.

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković odgovara, ako bude usvojen, novi dan entiteta Republika Srpska sigurno pada na Ustavnom sudu BiH.

“Ako je išta ideja velike Srbije na miran način, a da to nije agresija ili pokušaj silom zauzimati teritorij, onda je to ovo. Na jedan perfidan način sve se predstavlja srpskom pričom. Ali i u ustavu ovog entiteta se navodi da ovdje žive i Hrvati i Bošnjaci i ostali. A Sretenje je uz ostalo i pravoslavni praznik”, kaže Duraković.

U međuvremenu mnogo je rekacija u BIH. Opozicija u RS sve je označila političko-folklornom manifestacijom Vučića i Dodika, najmanje svesrpskim saborom. Jedinstvni su u stavu da je pogažena volja naroda najavom ukidanja 9. januara. Njihove poruke mogle bi se svesti na onu Nebojše Vukanovića:

“Nije mu to prčija, Republika Srpska; ne može se on poistovjetiti i kao uzurpator donositi odluke u ime vlade, Narodne skupštine…”

U FBiH, s druge strane, SDA poručuje kako je ovo direktan atak na BIH, upozorenje svim probosanskim ali i međunarodnim snagama. Iz Naroda i pravde pozvali su Vijeće za implementaciju mira da reaguje uz konstataciju da specijalne i paralelne veze postoje samo kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nermin Nikšić na svom FB profilu kaže kako ni po prvom, sretenjskom ustavu Srbije kojeg Dodik želi slaviti kao novi Dan RS, “Srbija nije bila s ove strane Drine”.

Profesor međuanrodnih odnosa u Sarajevu Jahja Muhasilović dodaje : “Beograd na neki način, kada demografski ne stoji dobro, kada ne stoji dobro ekonomski ili politički, vrlo često posežu sa ovakvim saborima, da izmišljaju neprijatelje.”

I šta na kraju, Aleksandar Trifunović urednik banjalučkog magazina Buka podvlači, niti Vučić ima toliku moć, Republika Srpska još manje da se mrdne dalje od deklaracije..

“Srećom po ljude koji žive u Republici Srpskoj, Republika Srpska nema nikakav kapacitet za bilo kakavu prekompoziciju unutar Bosne i Hercegovine, niti za tim ima potrebe. Hoću da kažem da su Srbi historijski autohton narod u Bosni i Hercegovini, unazad vijekovima. I nisam siguran da li su svjesni autori ove deklaracije da to sada dovode na neki način u pitanje. Ljudi koji žive u Republici Srpskoj moraće sebi da postave neka pitanja, da li je život pod stalnim tenzijama, pritiscima, permanentnim krizama, iz koje Milorad Dodik i ne završava, već ulazi u drugu, jedino što se može zvati našom budučnošću u Bosni i Hercegovini. A ja zaista ne mislim da iko odavde treba ići ili da se neko treba razdruživati”, zaključuje Trifunović.

Inače prema deklaraciji koja bi trebala biti usvojena u naredenih 90 dana nema bosanskih, hrvatakih, crnogorskih američkih Srba. Srbi su Srbi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!