Srbija dala stipendije studenticama koje su veličale ratne zločince

Vijesti 15. jul 202311:26 11 komentara
Facebook

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu koje koje su prethodnih dana bile u fokusu javnosti zbog podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranja genocida u Srebrenici danas su u Istočnom Sarajevu imale konferenciju za medije. 

Naime, saopćeno je da će pomenute studentkinje nakon skandaloznih izjava svoje školovanje nastaviti u Beogradu.

Generalni direktor fimrev “Sarajevo-gas” Nedeljko Elek rekao je da će, na poziv direktora Sigurnosno- informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akedemiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu.

“Slađana i Valentina biće stipendiste države Srbije i biće im obezbijeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troskova studija snositi preduzeće Sarajevo- gas”, rekao je Elek.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo materijal u vezi sa dvije studentkinje, od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na dan obilježavanja 28 godina od počinjenog genocida u Srebrenici. Jedna od studentica je napisala i komentar “Nek’ smo vas pobili”.

Iz kantonalnog MUP-a su saopštili da se Tužilaštvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalifikuje kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu BiH krivično djelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare