Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN-a nakon izlaganja Denisa Bećirovića

Vijesti 26. sep 202408:47 0 komentara
WAFA

Delegacija Srbije u Ujedinjenim nacijama uputila je pismo generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine UN-a. U njemu su reagovali na izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića pred ovim tijelom.

RTS piše, pozivajući se na Tanjug, da je Bećirović u svom izlaganju iznio, kako kažu, “niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda”.

Šef diplomatije iz Srbije Marko Đurić poručio je i to da, kako tvrdi, Bećirović “pokušava ovu zemlju optužiti pred međunarodnom javnošću i time pokazati da mu nije stalo do regionalne saradnje”.

U pismu je istaknuto i to da “Srbija nije prijetnja miru već je orijentisana ka budućnosti”.

Istakli su i to da je stav Srbije da se, kako su istakli u pismu, mora uložiti napor da se, kako navode, umjesto potpaljivanja starih strahova stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regiji zapadnog Balkana.,

U pismu se navodi i to da “bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za prijetnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum”, a kao primjer rušenja ovog sporazuma naveli su “otimanje proteklih godina oko stotinu nadležnosti entitetu Republika Srpska”.

Shodno navedenom, važno je pojasniti da nije riječ ni o kakvom “otimanju” već da su nadležnosti na državnom nivou uređene u skladu sa Dejtonom i Ustavom BiH, odnosno, putem parlamentarnim procedurama ili odlukama visokog predstavnika u BiH.

Podsjećamo, Bećirović je sinoć tokom obraćanja na Generalnoj skupštini UN-a da je BiH u opasnosti zbog velikodržavnih pretenzija Srbije tuđim teritorijama.

Bećirović na Generalnoj skupštini UN: Zbog velikodržavnih pretenzija Srbije prema tuđim teritorijama, BiH u opasnosti

On je upozorio i na prijetnje regionalnoj stabilnosti i posebno se osvrnuo na deklaraciju koju je Srbija usvojila u junu ove godine. Nazvao je opasnim dokumentom koji prijeti integritetu BiH.

“Ovdje, za govornicom Generalne skupštine UN-a, javno želim upozoriti svjetsku javnost da rukovodstvo Republike Srbije ponovo ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Velikodržavne pretenzije Srbije prema teritorijama drugih država su suštinski razlog zašto su Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima. Jedan od dokaza koji govori o tome je i destruktivna Deklaracija tzv. svesrpskog sabora. Podsjećam, Deklaracija je usvojena u Beogradu, 8. juna ove godine. Ona nije obični deklarativni akt, već opasan velikodržavni programski dokument, koji ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i državu Bosnu i Hercegovinu. Sadržaj ove deklaracije je apsolutno suprotan praksi u demokratskom i civiliziranom svijetu, međunarodnom i nacionalnom pravu, temeljnim načelima Evropske unije i principima na kojima se zasnivaju odnosi članica UN-a. Ova deklaracija je prijetnja regionalnom miru, nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, poručio je, između ostalog, Bećirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!