Srbijanski analitičar: Amerika ostavila Dodiku dvije opcije na stolu

Vijesti 08. dec 202120:20 > 20:47 4 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Podgoričke Vijesti unijele su pometnju u čitav region navodnim saznanjima o tome da je nekadašnji izaslanik Donalda Trumpa, Richard Grenell, kao lobista u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nudio uklanjanje ili odlazak Milorada Dodika sa političke scene, u zamjenu za podršku Vašingtona samom Vučiću. Poznati njemački politikolog Bodo Weber kaže za N1 da Grenell nije taj koji bi mogao da nudi takav aranžman. Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da Dodik ima dvije opcije na stolu koje mu je ostavila Amerika.

Priča podsjeća na dobar triler. Kako navode Vijesti, na sastanku u Trumpovom hotelu u Vašingtonu, bivši izaslanik Bijele kuće Richard Grenell, u ime Aleksandra Vučića kao lobista, nudio je Dodikovu glavu, u političkom smislu, u zamjenu za podršku samom Vučiću i Vladi Srbije. Njemački politikolog Bodo Weber u takav razvoj događaja ne vjeruje.

„Gospodin Grenell da pokuša da napravi drugačiju sliku regije? On je sada privatnik. Da li je on lobista za predsjednika Vučića? On uporno insistira da nije. Mi to ne znamo. Ne znam šta bi on mogao da ponudi. On nije neko ko bi sada mogao nešto nuditi, a kamo li preko gospodina Trumpa“, kaže Weber.

Dušan Janjić ne sumnja da se sastanak Grenella sa Markom Đurićem i republikanskim kongresmenima dogodio, ali da je Grenell, smatra Janjić tu radio posao lobiranja, što je uobičajena stvar u Vašingtonu.

„Zapravo da je on taj sastanak organizovao zbog potpisivanja pisma predsjedniku Bidenu koje bi bilo odgovor na pismo demokratskih kongresmena. I ovdje je Dodik bio više kao dokaz zašto treba podržati Vučića, odnosno ja mislim da je to bilo najavljivanje distance Vučića od Dodika“, ističe Janjić.

Po Janjićevom viđenju Dodiku je američki zamjenik pomoćnika državnog sekretara predočio da je igra blizu kraja i da mu je jedna opcija da nastavi sa blokadom Bosne i Hercegovine i da bi time ugrozio Republiku Srpsku. Međutim, kaže Janjić, Dodiku je ostavljena i alternativa.

„Druga opcija je ta, da iako je vodio pogrešnu politiku, stane sa njom i da omogući formiranje jedne prelazne koncentracione Vlade koja bi pripremila Republiku Srpsku za izbore i gdje bi se u tim uslovima RS lakše izborila za svoje interese u promjenama izbornog zakona i promjenama Ustava“, kaže Janjić.

Weber smatra da odbacivanje Dodika nije u duhu Vučićeve dosadašnje politike.

„Odnos Srbije, odnosno Beograda i Banjaluke i prije Vučića je bio specifičan po tome što su predsjednici Srbije uvijek koristili Dodika kao remetilački faktor da bi svoj položaj poboljšali prema Zapadu“, naglašava Weber.

Bosna i Hercegovina bi izbore na državnom nivou trebalo da održi sljedeće jeseni, a kao krajnji rok za izborne izbornog zakona navodi se maj sljedeće godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare