Srebreničani osudili skrnavljenje groblja, oglasio se i ef. Peštalić: Nije u duhu vjere i nije svojstveno Bošnjacima

Vijesti 17. apr 202420:43 0 komentara
SRNA

Brojni građani Srebrenice, posebno Bošnjaci, osudili su vandalsko ponašanje grupe učenika osnovne škole u Potočarima koji su oskrnavili pravoslavno groblje sela Studenac. Podsjetimo, grupa učenika, Bošnjaka, oskrnavila je porodično groblje Radenka Simića.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Damir Peštalić, reagovao je ističući da takvo nešto nije svojstveno Bošnjacima te da je razočaran i osuđuje takav postupak.

“Sa nevjericom sam primio vijest o skrnavljenju pravoslavnog groblja u Potočarima. Prije svega, nije to u duhu naše vjere i nije nikako svojstveno Bošnjacima u Srebrenici. Podsjećam i da pravoslavni objekti, u vrijeme kada je Srebrenica napadana i granatirana sa svih strana, nisu porušeni. Nisu skrnavljeni ni objekti koji su podignuti nakon genocida i agresije, iako su namjerno podignuti u blizini mezarja u Potočarima ili na Kragljivodi, u bošnjačkom naselju. Nažalost, policijski službenici PS Srebrenica su potvrdili navode i utvrdili identitet maloljetnih lica u ovom slučaju. Razočaran sam tim postupcima i osuđujem skrnavljenje pravoslavnih spomenika. Islam zabranjuje skrnavljenje bilo čijih nadgrobnih spomenika i uznemiravanje kostiju mrtvih”, naveo je efendija Peštalić na svom Facebook profilu.

Ovaj vandalski čin osudili su i brojni drugi građani Srebrenice, i Srbi ali i Bošnjaci, navodeći da takvo nešto nije primjereno i da nikada ne bi smjeli činiti drugome što ne bi sebi.

Uništavanje porodičnog groblja Radenka Simića kojem su vandali polupali i razbacali vazne, slomili stakleni krst i rasuli cvijeće koje je bilo na grobu brata kojeg je ukopao prije četiri mjeseca, među prvima je osudio njegov komšija Senad Jusić.

“Odgovornost je kako na toj djeci i njihovim roditeljima tako i na školi i na načinu vaspitanja te djece. Ja to najoštrije osuđujem. Ovakva dešavanja ne doprinose boljem suživotu. Smatram da treba poduzeti sve da se ovakve stvari ne bi više nikad ponovile. Mene lično pogađa to što se ovakva dešavanja najoštrije ne osuđuju”, kazao je Senad Jusić za N1.

Građani Srebrenice i okolnih mjesta žele živjeti u miru i suživotu i zbog toga, kao malo gdje u BiH, upravo najveće osude i dolaze od onih iz čijih “redova” su i pojedinci koji su počinili vandalski čin.

Podsjetimo, policijski službenici su identifikovali maloljetnike koji su oskrnavili pravoslavno groblje. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, Područna kancelarija Srebrenica pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja.

Oglasilo se i Ministarstvo prosvjete i kulture RS koje je najoštrije osudilo neprimjereno ponašanje učenika Područne škole u Potočarima i podržalo odluku JU “Prva osnovna škola” Srebrenica kojoj pripada škola u Potočarima, da se ta četiri učenika kazne smanjenjem ocjene iz vladanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!