Srebrenička majka o potrazi za kostima sina: Moje dijete nije samo jedna noga. On ima i leđa, drugu nogu, ruke, glavu…

Vijesti 23. maj 202415:44 0 komentara
N1

Kada Hotić, potpredsjednica NVO Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, govorila je za N1 uoči sjednice Generalne skupštine UN na kojoj će biti razmatrana rezolucija o genocidu u Srebrenici. Kazala je kako se majke godinama bore da se istina o genocidu prihvati u svijetu, ali i da se i dalje u dijelu BiH i okruženju negira zločin genocida.

“Ne mogu nas do te mjere povrijediti jer istina je istina. Ko se istine drži on je na pravom putu. Ova rezolucija koju će donijeti Skupština UN je pečat na tu istinu. Nama je to satisfakcija, da se zločin genocida u Srebrenici prihvati, prizna, karakteriše kako jeste u međunarodnim presudama suda u Hagu. Oni zločinci koji su zlo počinili osuđeni su a oni bjegunci koje je Srbije prigrlila, nadamo se da će doći do svijesti i njihovi sudovi da ih osude, da očiste kukolj iz zdravog žita”, rekla je Hotić za N1.

Govoreći o potrazi za nestalim osobama, navela je kako u Potočarima još nisu došli do 7.000 ukopanih.

“Po našoj evidenciji za ukop kada smo radili, imamo broj od 10.701. Ali ni brojka od 8372 još nije dostignuta, nedostaje još oko 1.000. Dakle postoje još sakrivene grobnice i živi ljudi koji znaju gdje su. Ima onih koji su razvozili tijela, komadali kosti i prebacivali”, kazala je.

Potom se emotivno osvrnula na potragu za kostima svoga sina. Ukopala je samo njegove tri kosti.

“Ja od sina čekam barem još jednu kost. Moje dijete nije samo jedna noga – tri kosti. On ima i leđa, drugu nogu, i ruke i glavu… Trebalo bi da se pronađe još. Pristala sam na ukop da ima nišan i da se duša smiri. Velika je razlika imati mezar i biti u neizvjesnosti nestale osobe. Pogrešno je reći nestala, svjesni smo da su oni ubijeni i sakriveni. Voljela bih da proradi svijest kod onih koji znaju da kažu gdje su grobnice, da se iskopaju i da žrtve pronađu smiraj”, zaključila je Hotić.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!