Srušio se hrast koji je bio pod zaštitom države, spadao u dendrološke spomenike

Vijesti 26. feb 202317:41 3 komentara
SRNA

U naselju Lug kod Dervente danas se srušio hrast lužnjak, koji je bio pod zaštitom države kao jedan od najstarijih, među najvećim i najraskošnijim stablima.

Mještani Luga rekli su da danas nije bilo vjetra i da se hrast samo srušio.

“Baš smo iznenađeni. Bio je dotrajao i počeo da se suši, ali ništa nismo mogli da pomognemo jer je pod zaštitom države. Sinoć su snijeg i kiša padali, pa možda je natopljen korijen koji nije mogao više da izdrži”, priča jedan od mještana.

Drvo palo na ženu i troje djece u Srbiji

Hrast je duže vrijeme bio osušen, korijen truo i dotrajao, a nakon pada korijenje je izvaljeno iz zemlje i ostala je velika rupa.

Grane i stubovi hrasta završili su oko stare kuće u veoma dotrajalom stanju u kojoj niko nije stanovao.

Još prije rata zaštićen je kao kao prirodno dobro, a spadao je u dendrološke spomenike, o čemu su pisali brojni mediji, kao i o tadašnjoj borbi starice Ljubice, koja je često tražila njegovu veću zaštitu ili rušenje.

Za ovaj hrast, koji se nalazi na magistralnom putu Derventa – Prnjavor, bila su vezana mnoga predanja i priče.

Mještani su ga nazvali Babin hrast, po Draginji Živanić, koja je ranije živjela u kući pored hrasta, a njena unuka Ljubica Jandrić tu je živjela do 2018. godine, kada je preminula.

Podsjetimo, slični problemi širom zemlje i regije uslijedili su danas zbog vremenskih prilika. O prognozi za period pred nama više čitajte na linku ispod.

Hladno vrijeme neće dugo trajati: Meteorolog za N1 ima dobre vijesti

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (3)

Vidi sve komentare