SSSBiH: Ne odustajemo od zahtjeva da minimlana plata bude 70 posto od prosječne

Vijesti 29. sep 202116:43 1 komentar
Foto: F.Z./N1

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH danas je najavio da će istrajati u zahtjevu da minimalna neto plata u FBiH bude 70 posto od prosječne plate.

Predsjednik SSSBiH Mevludin Bektić izjavio je danas na press-konferenciji u Sarajevu da će, ukoliko njihov zahtjev ne bude uvažen, organizovati proteste, a možda i štrajkove.

“Neprihvatljivo je iskorištavanje radnika za trenutnu minimalnu platu od 406 KM, a naročito manipulacija radnicima i prikupljanje jeftinih političkih poena u sklopu nečije predizborne kampanje”, istakao je Bektić.

Bektić je posebno neprihvatljivim ocijenio prijedlog poslodavaca o diferenciranoj stopi minimalne plate u zavisnosti od djelatnosti.

“Stav je ove grupacije sindikata je isključiv i ultimativan, da ne prihvatamo nikakve špekulacije, manipulacije u javnosti, iznošenjem neutemeljenih informacija odnosno nepotvrđenih i nedogovorenih kroz institute i sistem, odnosno kroz ekonomsko socijalno vijeće odnosno u saradnji sa socijalnim partnerima”, kazao je Bektić.

Foto: F.Z./N1

Istakao je da će u slučaju da Vlada FBiH ne uvaži njihove stavove iskazati nezadovoljstvo organizovanjem protesta, a u krajnjem slučaju i štrajka, u skorom vremenskom periodu.

Rekao je da je neprihvatljivo dalje širenje onoga što poslodavci predlažu, diferenciranu stopu minimalne plaće ovisno o djelatnosti.

Zijad Latifović, član Ekonomsko-socijalnog vijeća objasnio je da žele da metodologija za utvrđivanje minimalne plate bude ista kao za prosječnu platu, što bi u praksi značilo da ako prosječna plata pada, pada i minimalna, ali ako raste prosječna plata, raste i najniža plata.

Dodao je da je izjava premijera FBiH Fadila Novalića o minimalnoj plati od 700 KM izazvala revolt u sindikatu jer nije objasnio šta bi sačinjavalo tu minimalnu platu i da li bi bilo manipulacija s toplim obrokom i regresom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare