Šta će biti s imovinom BHRT-a: Za danas zakazana njena prodaja, Pravobranilaštvo BiH traži odgodu licitacije

Vijesti 25. sep 202407:33 0 komentara
BHRT

U Općinskom sudu u Sarajevu za danas je zakazana javna prodaja nekretnina BHRT-a po tužbi Evropske radiodifuzne unije (EBU) na ime duga koji s kamatama iznosi nešto više od 16 miliona KM.

Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a, tačnije zemljišta i zgrade, iznosi oko 160 miliona KM. Iako je riječ o prodaji državne imovine, reakcija nadležnih izostaje.

S druge strane, Pravobranilaštvo je uputilo Sudu zahtjev za obustavu prodaje imovine budući da je riječ o državnoj imovini.

Tu odgodu je zatražio i državni ministar prometa i komunikacija Edin Forto te najavljuje da će od Vijeća ministara tražiti da se iz budžetskog novca plati dug.

“Postoji veliki niz problema vezanih za ovu licitaciju. Činjenica da je dug 16 miliona maraka, a da je procjena imovine preko 150 miliona. Također, mislim da je besmisleno prodavati toliku imovinu zbog takvog duga”, naveo je Forto.

Istog mišljenja su i iz Naše stranke koji su poručili da se sve mora poduzeti kako bi se spasio BHRT.

Ročište za prodaju, tačnije, licitacija je najavljena za danas u 9:45 sati u prostorijama Općinskog suda u Sarajevu, a kako su naveli iz Upravnog odbora BHRT-a, ovim činom ne samo da je ugrožena državna imovina već može predstavljati i uvod u nestanak BHRT-a kao Javnog RTV servisa, koji po Zakonu pokriva cijelu BiH.

Ukoliko na javnoј licitaciji bude zainteresovanih kupaca, koji bi imovinu BHRT-a dobili po znatno nižoj cijeni od realne vrijednosti, to će značiti i početak urušavanja Javnog servisa BiH. Ovaj apel upućen je više puta nadležnima.

“Najveći dio imovine koja ‘ide na doboš’ upisana je kao državna imovina, koja je odlukom visokog predstavnika privremeno izuzeta iz pravnog prometa. Uprkos toj činjenici, Općinski sud naložio je prodaju imovine putem javnog nadmetanja. Ovim činom ne samo da je ugrožena državna imovina već može predstavljati i uvod u nestanak BHRT-a kao javnog RTV servisa, koji po Zakonu pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu”, navode iz Upravnog odbora BHRT-a.

Zakazana prodaja nekretnina BHRT-a, Upravni odbor upozorava: Ugrožena je državna imovina

Upravni odbor apeluje na pravosudne i državne institucije da se pronađe pravni način za odlaganje licitacije i iznađe rješenje za dug BHRT-a prema EBU i tako spriječi destrukciju i državne i imovine BHRT-a. Zbog neriješenog finansiranja, BHRT nije u stanju iz svojih prihoda izmiriti obavezu prema EBU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!