Šta će radnici dobiti jučerašnjim izmjenama Zakona o doprinosima u FBiH?

Vijesti 27. jan 202314:36 2 komentara
N1

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jučer su jednoglasno usvojene izmjene Zakona o doprinosima FBiH. One se odnose na radnike u rudnicima uglja, radnike u tekstilnoj, kožnoj, kao i u industriji obuće, te na niskoakumulacijske djelatnosti tradicionalnih starih zanata. No, šta privreda i radnici, u konačnici, dobijaju izmjenama ovog zakona? Odgovore smo tražili od Adnana Smailbegovića, predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH, i Samira Kurtovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata FBiH.

“Ovo je prvi put da su sindikat i poslodavci imali zajednički stav”, saopštio je jučer Samir Kurtović, nakon što su poslanici na vanrednoj sjednici PDPFBiH usvojili izmjene Zakona o doprinosima.

Mario Nenadić, ispred Unije poslodavaca FBiH, potom je pojasnio da Zakon jasno kaže da se radi o primjeni preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj, kao i u industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih starih zanata.

Usvojene izmjene Zakona o doprinosima: Isti stav sindikata i poslodavaca

No, šta sve navedeno konkretno znači za radnike u navedenim industrijama?

“Ove industrije, a pravo će uglavnom konzumirati industrije tekstila i obuće – imaju preferencirane stope doprinosa u odnosu na plate koje su limitirane. Taj limit je bio 60 posto prosjeka, i ako gledamo tekuću godinu, taj limit bi bio 650 KM. Dakle, do plate od 650 KM su se mogli konzumirati povlašteni doprinosi. Sada smo podigli taj prag na 85 posto i to je negdje 920 KM. Dakle, svi radnici u ovim industrijama će do plate od 920 KM plaćati povlaštene doprinose”, pojasnio je Smailbegović.

Pitali smo i koliki su ti doprinosi.

“Oni su značajno manji, skoro do u pola. Na primjer, na platu od nekih 800 KM bi se plaćalo oko 500 KM u drugim industrijama, u tekstilnim će biti oko 220 KM. To je značajan podsticaj niskoakumulativnoj industriji”, dodao je Smailbegović.

To otvara mogućnost povećanja plata, no konačna odluka će ipak biti na poslodavcima.

“Garancija postoji samo na minimalnu platu. Ona se dizala i kolektivnim ugovorom za tekstilnu industriju ona je definisana na 640 KM. Zadnjim izmjenama je prostor za plate u ovoj industriji od 640 KM koliko je minimalna plata, do 920, što je limit za doprinose. Na to još postoji mogućnost isplate regresa, toplih obroka i ostalog”, pojašnjavaju sagovornici N1.

No, šta je sa ostalim djelatnostima, koje nisu niskoakumulativne, primjerice metalskom industrijom?

“Te industrije imaju veće plate. Mi se sad borimo da se kompletno smanje doprinosi za sve uposlenike u FBiH”, obećavaju sagovornici N1, napominjući, ipak, da ova borba traje već nekoliko godina.

Više odgovora je u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare