Šta građani Sarajeva i Istočnog Sarajeva misle o porazu Janše i Le Pen?

Vijesti 25. apr 202216:54 2 komentara
N1

Nedjelju iza nas obilježili su izbori u dvije EU zemlje. Jednoj od vodećih sila Unije, Francuskoj, gdje je pobjedu nad predstavnicom ekstremne desnice Marine Le Pen odnio dosadašnji predsjednik Emmanuel Macron, te u susjednoj Sloveniji, gdje se, ipak, desila promjena. Većina Slovenaca nije podržala politiku koju je u posljednje dvije godine vodio premijer Janez Janša, glasajući za alternativu koju obećava Robert Golob. Zanimalo nas je šta to bh. građani misle o navedenim ishodima.

O rezultatima izbora u Sloveniji i Francuskoj razgovarali smo sa građanima Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

“Za nas bi bilo bolje da je pobijedila ona Le Pen, zato što ona nije toliko orijentisana prema Evropi kao što je Macron. Janez Janša – pa bilo je vrijeme da siđe s vlasti, ja mislim da je to okej”, govori nam jedan od sagovornika iz Istočnog Sarajeva.

“Što mi moramo ispaštati radi tamo nekoga daleko. Ne podcjenjujem nikakvu naciju, svi smo mi ljudi, samo trebamo mir, zdravlje, veselje, omladini život, zaposlenje”, ističe nam građanka Istočnog Sarajeva.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine građani ističu svoju podršku Macronu.

“Drago nam je što je pobijedio Macron i Golob. Jako nam je drago i nadamo se da će i Dodik ovdje otići jer nam oni ne trebaju”, ističe nam Sarajlija.

I ostali sagovornici su bili saglasni.

“Njihovi statovi i razmišljanja suprotni su od normlanog i evropskog, mislim za oboje. Zadovoljan sam, svaka promjena dobro dođe ali u varijanti Francuske ne bi bila dobra”, naglašavaju nam.

“Prezadovoljan sam. Da dođu demokrate na vlast, ljudi koji poštuju život, ljude, nacije, sve narode, tako bi trebalo biti u cijelom svijetu”, zaključuje Sarajlija.

Podsjetimo, novi – stari predsjednik Francuske, Emmanuel Macron osvojio je na jučerašnjem, drugom krugu predsjedničkih izbora 58,2%, dok je Le Pen osvojila 41,8% glasova, a je apsitinencija na ovim izborima iznosila 28,2%.

S druge strane, u Sloveniji je Pokret Sloboda Roberta Goloba, prema dosadašnjim rezultatima, osvojila 40 mandata. Dosadašnja vladajuća stranka Slovenačka demokratska stranka (SDS) osvojila je znatno manje – 28 mandata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare