Šta je 14. februar Mostarcima: “Voljela bih da o ovome u školi učimo više”

Vijesti 14. feb 202320:11 2 komentara
N1

Nakon centralne manifestacije održane u subotu, danas je nastavljeno obilježavanje 14. februara, Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Mladi Mostarci danas slave Dan zaljubljenih, oni stariji ipak 14. februar pamte po njima mnogo značajnijem historijskom događaju, danu kada je Mostar nakon četverogodišnje okupacije konačno dočekao slobodu.

Iako veliki broj mladih ne posjeduje mnogo znanja o historiji svog grada, bilo je onih školaraca koji su obilježili Dan oslobođenja i poslušali historijski čas sjećanja na najznačajnije detalje.

“O današnjoj godišnjici znam da se Mostar oslobodio od fašizma i da je ovo vrlo važan datum za naš grad, a naša škola svake godine ga prigodno obilježi”, naglasila nam je jedna od djevojčica sa kojom smo razgovarali.

Kultura sjećanja je obaveza, poručuje Sead Đulić, naglašavajući da se slavna borba iz četrdesetih prošlog vijeka ne smije baciti na margine jer su u tom vremenu udareni i temelji državnosti BiH.

“Red je pamtiti i obilježavati i iz svega toga se mogu izvući neke pouke za danas i za sutra, zato je 14. februar jedan od tih datuma kada je nakon četverogodišnjih patnji, stradanja i ovog grada i cijele zemlje i ondašnje zemlje dočekao slobodu”, podsjeća Sead Đulić.

Više u priči Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare