Šta je poručeno nakon sastanka sa Palmerom i Eichhorst?

Vijesti 05. jul 202113:35 1 komentar
FENA

Nakon današnjeg sastanka Interresorne radne grupe sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, poslane su poruke o ustavnim promjenama koje se očekuju. Jedni članovi su bili za, dok su drugi ipak negodovali.

Angelina Eichhorst, direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), kazala je da vjeruje da će se mnogi složiti s tim da 2021. godina prestavlja istinsku priliku za važne iskorake i napredak kada je riječ o ustavnim i promjenama izbornog zakonodavstva.

“Promjene bi trebale biti u skladu sa mišljenjem Evropske komisije i evropskim standardima. Danas smo nakon sastanka imali priliku razgovarati o samom radu interresorne radne grupe i njenoj izuzetno važnoj ulozi koju treba odigrati u realizaciji preporuka OSCE-a i ODIR-a kako bi došlo do onih istinskih promjena i kako bi se osigurali slobodni, pravični i transparentni izbori”, navela je Eichhorst.

Čolo: Građani godinama čekaju na promjene

Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe, istakla je da su građani BiH umorni jer već godinama čekaju na implementaciju obaveza BiH prema Vijeću Evrope te da se ukloni diskriminacija iz Ustava i izbornog sistema BiH. Dodaje da bi se svima onima koji nisu samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati trebalo omogućiti pravo da se kandiduju na izborima.

POVEZANA VIJEST

“Mislim da je to međunarodna obaveza BiH i to moramo prvo uraditi. Prvo je pet presuda suda iz Strasbourga, ostalo je sve predmet dogovora. Mislim da su predstavnici HDZ-a i SNSD-a napokon shvatili da je to neminovnost, da se Ustav mora promijeniti i mi na tom planu moramo raditi. Malo me brine stav iz Republike Srpske jer predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, stalno govori da ne želi ići u promjene Ustava, ali pet presuda suda iz Strasbourga su i u Dodikovoj obavezi, a ne samo ljudi u Federaciji BiH. Ako BiH hoće ići naprijed onda mora ispoštovati presude i preporuke ODIR-a”, naglasila je Čolo.

Neizborna je godina prilika za promjene

Bariša Čolak, prvi zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe smatra da je ovo neizborna godina i samim time prilika za promjene.

“Želim vjerovati i vjerujem da ćemo intenzivirati ove razgovore i ja se nadam već u ovom mjesecu da bismo mogli postići prije svega politički dogovor. Znate kako, nije moguće očekivati od ove Interresorne radne grupe da ta politička pitanja sama riješi iako smo mi istovremeno političari barem u većem dijelu koji se tu nalaze. Ipak, mislim da i pozicija i opozicija imaju šta o tome reći i da svi konačno shvate da je dogovor interes svih”, kazao je Čolak.

Nović negoduje zbog zahtjeva

Sredoje Nović, drugi zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe, naglasio je da je ipak pesimističan zbog dosadašnjeg pregovora i rada Interresorne grupe.

“Mi smo se ovdje u potpunosti počeli ponašati na način da zastupamo tvrdokorne političke stavove, a ne da pristupimo radu jedne interresorne radne grupe što bi i bilo normalno. Ovdje se već optužuje SNSD. Već je on kriv i već je RS kriv oko oizbora članova Predsjedništva. Jeste ovo problem koji traje godinama, ali recite mi koliko se na njemu radilo. Sve garanture u ovom parlamentu koliko dana su radile na tome da se promijeni stanje – nula. Kada dođu stranci dodvoravamo im se, drugi im trče u zagrljaj, treći bježimo od njih da nam ne kažu svoje mišljenje o ovom problemu. Sada smo malo više pritisnuti zbog Izbornog zakona i uhvatili se u koštac. Ovo je pitanje gdje treba sjediti i razgovarati, ne putem medija, već u zatvorenim prostorijama i svi akteri da razgovaraju”, naveo je.

Ni Magazinović nije optimističan

Ni Saša Magazinović, član Interresorne radne grupe, nije previše zadovoljan. Kako kaže, u ovom slučaju postoje dva koraka i to su Ustav, koji je mogao biti odavno promijenjen, a te nije poznato zašto se čekalo do sada. Drugi je, dodao je, Izborni zakon u kojem će se uraditi sve ono što se željelo u Ustavu.

“I zaključati Izborni zakon na način da se precizira dvotrećinsko odlučivanje u budućnosti o tome. Sada imate izbor da učestvujete u nečemu takvom ili da ne učestvujete. Razgovarati treba, ali da se bilo ko podrazumijeva u bilo kakvom rješenju, žao mi je, ali to neće biti tako. Malo je frustrirajuće, i za mene lično i druge kolege koje dolaze iz opozicionih stranaka, to što je priča fer i poštenih izbora potpuno stavljena u stranu, a nama je to važno, čak i prioritetna stvar”, poručio je Magazinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare