Šta je sa korona nabavkama u Republici Srpskoj?

Vijesti 30. jan 202420:52 1 komentar

Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u regiji, a u Evropi gora je samo Rusija, podaci su to Transparency Interantionala. Ključni problem su loša situacija u pravosuđu, te kontinuirani napadi na građanske slobode.

Korupcija u svim sferama društva. Jedan dio građana ogorčen, drugi pak prihvati kao normlanu pojavu, svjesni da u ovoj državi tako stvari funkcionišu.

Pravosuđe je zakazalo u borbi protiv “visoke korupcije”, smatraju mnogi. Propali su brojni veliki predmeti. Samo u prošloj godini niz oslobađajućih presuda u višegodišnjim sudskim procesima, poput u slučajevima Bobar banke i  Energolinije. Za višemilionsku štetu  nanesenu građanima, niko nije odgovarao.

Nedavni slučaj “Respiratori”, u kojem je bivši premijer FBiH Fadil Novalić osuđen na 4 godine zatvora, izaziva brojne reakcije javnosti. Iz Transparency Int. kažu, procesuiranje visokih zvaničnika uslijedi tek nakon što više nisu na funkcijama.

“Zbog izloženosti političkom pritisku pravosuđe u BIH nije sposobno da sankcioniše visoke zvaničnike koji su uključeni u korupciju”, smatra Srđan Traljić, portparol TI-a BiH.

Da je srž korupcije upravu u politici, mišljenja su čak i pojedini političari. Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, smatra da je korupcija postala stil života u BiH. A sve počinje krađama na izborima.

“Mi smo oguglali na činjenicu da će se prodati zgrada kumu jednom od ključnih lidera BiH za skoro 100 miliona maraka. Mi svjedočima da se proces digitalizacije odvija u iznosu od 30 miliona maraka prema određenim preduzećima koja su bliska vladajućim strukturama. Postavljam pitanje šta je sa korona nabavkama u Republici Srpskoj, šta je sa nabavkama maski po sedam, osam puta većim cijenama? Zašto pravosuđe nema više hrabrosti i odlučnosti da se bori sa svim tim kruptivnim aferama kojih je toliko”, pita Borenović.

Na ovakav rezultat, koji imamo prema istraživanju TI-a u BiH, utiče i težnja političkih elita da ušutkaju kritičare i medije koji imaju važnu ulogu u suzbijanju korupcije, nedavno usvojenim Zakonom o kriminalizaciji klevete i najavljenim zakonom o nevladinim organizacijama.

Više detalja ima Džejna Mujagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare