Šta je sa obećanjima Vlade FBiH koja su iz prošle prenesena u ovu godinu?

Vijesti 07. apr 202419:24 0 komentara
N1 / Ilustracija

Obećanja da će minimalna plata iznositi hiljadu maraka, doprinosi biti smanjeni i izmijenjen Zakon o porezu na dohodak do kraja prošle samo su prenesena u ovu godinu. Vlada Federacije, dok građani žive sve teže, set fiskalnih zakona kažu ima skoro spreman, ali ga na dnevnom redu nema. Prioritet je sada online fiskalizacija da bi sanirali eventualne nedostatke u budžetu koji mogu nastati smanjenjem doprinosa.

Povećanje minimalne plate sa 619 na hiljadu konvertibilnih maraka olakšalo bi brojnim radnicima. Jasno ni blizu pokrilo sve potrebne troškove. S druge strane, smanjenje doprinosa sa 41,5 na 28,5 poslodavcima bi uveliko donijelo olakšanje. Umjesto do kraja prošle, kako je obećavano, sada očekivanja da će zakoni biti spremni u ovoj godini. Iako je 1.7. spominjan kao novi rok, sada su u Vladi ipak oprezniji.

“Imamo obećanja da će to se desiti vrlo brzo i evo očekujemo mi gotovo svakodnevno da dobijemo taj poziv, da vidimo da li će doći do prezentacije tih zakona prije svega, a onda kasnije da vidimo da li se mogu određene stvari korigovati u tom zakonu, u tim zakonima kako bi bili što kvalitetniji i išli na ruku građanima u Federaciji BiH”, kaže Adis Kečo, šef Stručne službe SSBiH.

“Nećemo reći rokove. Možete biti jednom budala, dvaput ne možete. Ne želim prema javnosti, a ni prema sebi, ali bit će”, naveo je u programu N1 Vojin Mijatović, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Napominju da su dok zakoni ne budu spremni, uz zaključavanje cijena određenih namirnica, donijeli odluku kojom poslodavci radnicima mogu isplaćivati hiljadu 300 maraka od čega bi samo 619 bilo oporezovano. Smetnje u završavanju zakona prave eventualni gubici u budžetu koji mogu nastati smanjenjem doprinosa. Njih Vlada namjerava namiriti uvođenjem online fiskalizacije.

“Na sljedećoj Vladi, možda u ponedeljak, možda u onoj sedmici tamo, samo tehnički da spremimo počinjemo s procesom fiskalnih reformi i fiskalizacije. To je izvor iz koga ćemo dobiti dodatna sredstva iz sive zone s kojim ćemo preklopiti on o što će se evidentno javiti kao minus”, pojasnio je Mijatović.

“Argument da budžet ne može da podnese fiskalnu reformu nema smisla ako računamo da i dalje tokom prvih mjeseci u prvom kvartalu ove godine imamo rast javnih prihoda”, stava je ekonomista i federalni zastupnik Admir Čavalić.

Najavljenom online fiskalizacijom računi iz svih fiskalnih sistema slali bi se Poreznoj upravi Federacije u realnom vremenu. Aktuelni takozvani hibridni model podrazumijeva slanje pojedinačnih računa, ali na kraju dana. S tim što treba napomenuti da ni taj prethodni sistem nije u potpunosti zaživio, jer još uvijek Porezna uprava Federacije veći broj podataka dobija na kraju dana zbirno. Tako da je pitanje šta bi bilo sa novim, jer uvođenje softvera zahtijeva i novac i vrijeme.

Opširnije u priči Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!