Šta je Sanchez tražio od političkih lidera BiH?

Vijesti 30. jul 202213:59 1 komentar
N1

Premijer Španije Pedro Sanchez stigao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH.

Na početku je kazao da je emotivno povezan sa BiH i da je njegova posjeta podrška Vlade Španije regiji, posebno BiH.

“Želimo vas podržati u reformama. Potvrđujem da ću insistirati da Zapadni Balkan bude prisutan na forumu. EU treba što prije pružiti šansu drugim zemljama. Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu BiH, ali i njenom putu ka EU.
Ovo je dobra šansa, ove jeseni treba sve iskoristiti. Sve političke snage i predsjednik Michele pokazuje da se mogu napraviti deblokade. Treba doći do reforme, treba usvojiti zakone kao što je onaj o fiskalnoj politici itd“, rekao je.

Istaknuo je da se izbori u oktobru moraju održati, te da zemlja mora biti odgovorna. Naveo je i da je tražio od političkih lidera: da se smanji tenzija, retorika koja treba da spriječiti govore o podjelama, treba se vratiti institucijama, pronaći dijaloge, rješenja, i na kraju da se građani i njihovi interesi stave ispred, reforme se moraju napraviti da građani bolje žive.

“Uvijek ćemo biti uz vas, uvijek možete računati na podršku Španije”, poručio je.

Sanchez i Džaferović: Španija snažno podržava kandidatski status BiH u EU

Španski premijer će, kako je najavljeno u okviru svoje turneje na Zapadnom Balkanu, u popodnevnim satima posjetiti i Mostar, gdje će imati također sastanke, a u narednim danima posjetit će Podgoricu, Skoplje i Tiranu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare