Šta o “najuspješnijoj godini ikada” kažu penzioneri i poljoprivrednici?

Vijesti 30. mar 202219:20 1 komentar
N1

Najuspješnija godina ikad, tako je premijer Federacije BiH ocijenio prošlu godinu. Najavom budžeta uspjeh je najavio i za ovu. A penzioneri i poljoprivednici tvrde: 2021 godina bila je jedna od težih.

“Najuspješnija godina ikada. Najveći budžet u historiji Federacije BiH. Zabilježen rast u prošloj godini zaista impresivan. Naša privreda nikada nije proizvela više roba. Brinuli smo i o ugroženim kategorijama. Dva povećanja penzija tokom ove godine. Transferi za boračku populaciju povećani su za 10 miliona. Poslije pet godina smo prvi put uvećali minimalnu platu. Nikada ranije u FBiH budžet za poljoprivredu nije izosio 106 miliona”, ovako je o prošloj godini i očekivanjima za tekuću govorio federalni premijer predstavljajući budžet za 2022.

Stoga, o prošlog godini, zatražili smo komentar i od građana.

“Nadam se da će biti bolje ako je to sve tačno što kaže”, odgovara nam Sarajlija.

“Ako on kaže da je svima uspješnija, nije svima vjerovatno”, dodaje još jedan sagovornik.

Šta kažu penzioneri?

Za penzionere, primjerice, prošla godina bila je jedna od težih ikada. Nije bilo uslova za redovno usklađivanje. Ove ima i za vanredno, pa opravdavaju Novalićev optimizam. Tako bi u drugoj polovini ove godine minimalna penzija prvi put mogla preći 400 maraka. I dalje nedovoljno, ali bolje, ističu skromno.

“Projekcija je da ove godine negdje najniže penzije dostignu blizu 430 KM, a ove zajamčene tj. starosne oko 550 KM. Mi smo u savezu svjesni da, na ovakva neizvjesna kretanja cijena i opskrbe sa osnovnim životnim namirnicama, je daleko od potrebnog, ali to je ono što Vlada FBiH može da učini”, govori Redžo Mehić, iz Udruženja penzionera FBiH.

Kakva je prošla godina bila za poljoprivrednike?

I poljoprivrednici od ove godine očekuju, kako kažu, makar nešto bolje od prošle, koju su obilježili suša i kasni mraz. Budžet za poljoprivredu jeste veći, ali trebaju, poručuju, biti i poticaji da bi i oni mogli dijeliti premijerov optimizam.

“Istina je da nije nikada izdvojeno više za poljoprivredu, ali isto tako je istina da to nije ni blizu potreba poljoprivrednika. Treba na državno ministarstvo koje će se brinuti o poljoprivrednicima da bude svima isto, a ne sad da imamo situaciju da poljoprivrednci u entitetu RS imaju 80ak miliona poticaja a FBiH 106, znači – sami sebi pravimo konkurenciju na istom tržištu”, naglašava Nedžad Biđo iz Udruženje poljoprivrednika FBiH.

Opširnije u priči Sande Arnautović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare