Šta podrazumijeva SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid?

Vijesti 07. feb 202219:01 > 17. feb 2022 09:42 3 komentara
N1

"Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, koji su predložili poslanici SNSD-a s partnerima, sam po sebi je pokušaj zloupotrebe konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida", navodi se u reakciji Pokreta majke enklava Srebrenica i Žepa. No, odnos prema ovom prijedlogu zakona, odredit će dalje kretanje BiH, navodi Dodik, te dodaje da nema razloga da bilo ko bude protiv ponuđenog rješenja.

“Zamislite kakve bi bile posljedice da je dopušteno negatorima Holokausta i presuda iz Nirnberga da učestvuju u kreiranju zakona i konvencija o Holokaustu To je ono što se danas nama nudi u BiH”, navodi se u reakciji majki Srebrenice.

“Moj sin je odveden, ubijen, rasturen, tri kosti od noge sam dobila. Pedeset i šest članova porodice ubijeno mi je u genocidu i opet od nas nešto traže”, sa suzama u očima govori Kada Hotić.

Povezane vijesti

“Pa dokle više taj narod, pa taj Dodik hoće, pa je li on lud? Voli li on ikoga, da li on uopšte voli ljudski rod, ima li on dijete, ima li on komšije, zna li on kakav smo život imali zajednički, nikad se mrzili nismo, bar ja nisam osjećala nikad mržnju, a prihvatite jednom tu istinu i da se živi, prihvatite ona život, znači i vama i nama”, izjavila je danas Hotić iz Pokreta majki enklava Srebrenice i Žepe.

Cilj Inzkovog zakona je, između ostalog, bio, da se ukloni etiketiranje naroda i da se jasno naglasi odgovornost pojedinaca ili grupe za genocid, kažu majke Srebrenice. Stoga, za njih ono što SNSD predlaže, nema nikakvog smisla, osim daljeg negiranja istine.

Dodik: Ne vidim zašto bi neko trebao da bude protiv

Za Milorada Dodika je to pak pitanje odnosa u državi.

“Sva priča ide o tome da je krivica individualna i ne vidim zašto bi neko trebao da bude protiv, ali to će odrediti dalje i kretanje u samoj BiH. Ako neko misli da Srbe kvalifikuje kao genocidne i Republiku Srpsku kao genocidnu tvorevinu, nas kao genocidaše, naravno da takva atmosfera ne može”, poručio je danas predsjednik SNSD.

A šta konretno podrazumijeva Prijedlog?

Ko govori, piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući Bosnu i Hercegovinu, entitete, Brčko Distrikt, kao i grupu osoba ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, porijekla, nacionalne ili etničke pripadnosti, kaznit će se zatovorom od šest mjeseci do pet godina. Za imenovane ili izabrane funkcionere do tri godine.

“Ne mora se on osjećati krivim za genocid. Ali bar bi trebao biti čovjek da u svom narodu iz kojeg je potekao osudi pojedince ili grupe ili vođe iili organizacije koje su počinile genocid”, ističe Kada Hotić.

Opozicija iz Republike Srpske već stava da je Prijedlog nekvalitetan i da ne riješava pitanje nametnutog Inzkovog zakona.

Podrške nema ni iz redova SDA. A upitan hoće li HDZ dati podršku, Dragan Čović prvo tokom današnje konferencije odgovara – nećemo sada o genocidu. No, ipak je prokomentarisao.

“Ma to je za pravnike, nije za mene, ja ne vidim razloga da, što se mene tiče, Kazneni zakon to treba precizno definirati po najvišem mogućem standardu koji ima danas u bilo kojoj članici EU”, saopštio je.

Usvajanje Prijedloga SNSD-a i partnera o zabrani zloupotrebe pojma genocid je uslov za njihovo aktivno učešće u radu institucija države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare