Šta stoji iza više od 1000 izgubljenih radnih mjesta u RS?

Vijesti 26. aug 202421:43 0 komentara
N1

Domaća privreda trpi posljedice krize, a evidentirano je i otkazivanje ino narudžbi. Zbog toga je u Republici Srpskoj bez posla ostalo preko 1000 radnika, podaci su iz Vlade. Egzodus radne snage, zbog niskih plata, veći je problem, smatraju u Sindikatu. Zagovaraju novi sistem plata.

Nije povećani minimalac ugasio pogone, ali čini to nelojalna konkurencija iz inostranstva. Zbog svega trpe radnici, a preko 1000 njih tokom ove godine u drvnoj i prerađivačkoj industriji ostalo je bez posla.

“Drvna i pređivačka industrija su dva sektora u RS gdje imamo najviše ljudi koji su otpušteni zbog otkazivanja ugovora iz inostranstva. Drvoprerada, s obzirom da je tržište gdje ti proizvodi idu je zapadna Evropa, tamo se pojavila nelojalna konkurencija iz Ukrajine… Nemamo mi veliku razliku u broju zaposlenih. Mislim oko 1100 ljudi….”, pojasnio je ministar rada RS, Danijel Egić.

Svaki dan na posao, trećina radnika u Republici Srpskoj ide za mjesečnu platu od 1000 KM. Od prvomajskih protesta u Savezu sindikata najavljuju novi sistem plata. Neophodan je vjeruju zbog zadržavanja kvalitetne radne snage.

“Ja neću reći da nije bilo problema i zbog smanjenih narudžbi kada je u pitanju drvoprerađivačka, ili tekstilna, kožarska industrija RS, međutim nije značajno zabilježeno otpuštanje radnika da su se prijavili Sindikatu za zaštitu radničkih prava. Tako da je problem ove privrede što radnici sami napuštaju radna mjesta nalazeći sebi bolje plaćene poslove i odlaze s ovih prostora…”, kaže Danko Ružičić iz Saveza sindikata RS.

U Privrednoj komori svjesni su problema. Već godinu i po dana upozoravaju na loše ekonomske pokazatelje.

Opširnije u priči Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!