Šta sve možete naći na sajmu izdavača u BiH pod nazivom “Knjige u nišama” ?

Vijesti 03. nov 202118:30 0 komentara
N1

U Bosanskom kulturnom centru Sarajevo je počeo četvrti sajam izdavača/nakladnika u BiH - "Knjige u nišama" koji će trajati do 6. novembra. Organizatori ističu jedinstvenost ovog sajma, jer je jedini koji je okrenut bh. izdavačima i autorima.

U namjeri podsjećanja na važnost knjige, te uloge bosanskohercegovačkog izdavaštva u našem društvu, u Bosanskom kulturnom centru počeo je još jedan sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – „Knjige u nišama“.

“Ove godine sajam okuplja 12 vodećih bh. izdavača, okupljenih u zajednici izdavača/nakladnika BiH. To su izdavači koji žive od knjige i za knjigu, i oni će u četiri dana koliko traje sajam, predstaviti svoja nova izdanja”, priča nam Muamer Spahić , predsjednik Zajednice izdavača i knjižara.

A priliku da predstave svoja izdanja, na ovogodišnjem sajmu, ima i jedina strip izdavačka kuća u našoj zemlji. Izdavači kažu da je pandemija itekako uticala na književnost, stoga ističu važnost sajmova.

“Bez sajmova mislim da izdavači ne bi mogli ni preživjeti. Svi smo prezadovoljni što se održava u ovim vremenima, za razliku od regije, nažalost. Izlagao sam na sajmu u Skenderiji, bilo je zaista puno posjetitelja, bila je dobra promocija. Sajam bh. izdavača je nešto najbolje što smo mogli napraviti”, rekao nam je Almir Šehalić  iz izdavačke kuće Agarthi Comics.

O važnosti sajmova govorila je i Šejla Uzunović iz izdavačke kuće Malik books.

“Sajmovi su izuzetno važni. Očekuje se da ljudi čitaju knjige jer na taj način šire svoje vidike, što šire svoj vokabular, što je veoma bitno da se podrži domaće bh. izdavaštvo”, navodi Uzunović.

Osim novih izdanja bh. izdavačkih kuća posjetioci će imati priliku vidjeti i regionalnu produkciju.

“Jedan od naših ovogodišnjih ciljeva je bio da publici predstavimo izdanja knjiga koje nisu imali priliku da vide na Beogradskom sajmu knjige koji je ove godine otkazan”, objasnio je Muamer Spahić, predsjednik Zajednice izdavača i knjižara.

U okviru sajma biće upriličene promocije knjiga i autora, a osim toga tu je i panel diskusija, na temu “Budućnost knjige u digitalno doba”. A izdavači, kao i ljubitelji pisane riječi, su stava da knjiga nikada neće izumrijeti, a jedna od Umbertovih knjiga koja nosi naziv “Ne nadajte se da ćete se rešiti knjiga” je upravo njihova vodilja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!