Šta u FBiH misle o Despotima i Vihorima, kakve transportere nabavlja TK?

Vijesti 11. jan 202314:22 1 komentar
F.Z./N1

Nakon najava premijera Tuzlanskog kantona, Irfana Halilagića o nabavci “transportera” za tamošnju policiju, iz Uprave policije ovog Kantona nam pojašnjavaju da nabavka nije isprovocirana posljednjim dešavanjima, defileom oklopnih vozila od 9. januara u Istočnom Sarajevu, kako se pokušava spekulisati, nego da je proces pokrenut prije skoro godinu dana.

Riječ je, navode iz Uprave policije o višemilionskom, međunarodnom tenderu koji još nije okončan.

Plan je nabavka višenamjenskih, oklopnih vozila, isključivo za potrebe policije Tuzlanskog kantona., ili kako stoji u tenderskoj dokumentaciji “Nabavka oklopnih transportera za sprečavanje narušavanja JRM u većem obimu”, koju možete pogledati:

1. Obavještenje o nabavci

3. Obavještenje o dodjeli ugvora

Halilagić: MUP TK nabavlja transportere, neka ih i za parade, zlu ne trebalo

Podsjećamo da MUP RS raspolaže Despotima i Vihorima, a defendolog Nedžad Ahatović pojašnjava njihovu namjenu, upozoravajući prije svega da sama vozila nisu toliki problem, koliko je problem protok vremena i naoružavanje i opremanje MUP-a RS, koje traje već nekih sedam, osam godina, intenzivno.

“Oklopna vozila MUP-a RS su na stanag dva standardu NATO-a za zaštitu takve vrste bobenih vozila, kalibra 7,62 mm, međutim na ta vozila se može ugraditi ojačana oklopna zaštita, mogu se ugraditi raznorazni oružani sistemi i proizvođač tih vozila Tehnički remont iz Bratunca, šta više u svojoj ponudi komercijalnoj nudi ugradnju raznih vrsta naoružanja, sistema za osmatranje izvan vozila i td. Problem je što međunarodna zajednica godinama toleriše opremanje i naoružavanje MUP-a RS sa ovakvim i sličnim sistemima koja su tipično vojne namjene i što zbog toga niko nije snosio nikakvu vrstu odgovornosti, niti se ograničava takva vrsta aktivnosti, a s druge strane prisutne su blokade u modernizaciji Oružanih snaga. Ukoliko se ovakva trend nastavi onda ćete za posljedicu imati naoružavanje policijskih agencija u Federaciji i privatnih lica. Mislim da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica, a posebno Ured VP stavi tačku na naoružavanje, opremanje i zajedničku obuku s Ruskom Federacijom, jer ne treba zaboraviti da ruski instruktori već godinama rade sa MUP-om RS”, upozorava Ahatović.

F.Z./N1

Opremanje MUP-a RS sa evidentno vojnim oklopnim vozilima Despot i Vihor je klasična militarizacija snaga, smatra nekadašnji ministar unutrašnjih poslova ZDK, Hajrudin Žilić.

“Militarizacija zbog činjenice da su i Despot i Vihor rađeni po licenci tzv. Lazara, to je oklopno vozilo Republike Srbije, odnosno tamošnje vojske. Samo vozilo je rađeno na višenamjenskoj šasiji, znači vrlo pokretno vozilo koje razvija brzinu do 120 km na sat, nagib 50 stepeni, gaz mu je negdje oko pola metra, vrlo je pokretljivo i zbog lakog oklopa koji koristi, to je u NATO kategorijama zaštita od pješadijskog naoružanja, međutim da se radi o vojnom vozilu, da se radi o vozilu koje se koristi za potrebe oružanih snaga govori činjenica da je Republika Srpska prošle godine zahtijevala nabavku sistema za daljinsko upravljanje, to su kalibri 12,7 mm koji nemaju nikakve svrhe, namjene ni upotrebe u dijelu za koja su ta vozila navodno namijenjena, ako znamo da je isključiva namjena policije zaštita javnog reda i mira.

Dakle, vozila sa takvim oklopom, sa takvim naoružanjem i performansama, nisu vozila namijenjana za policijske snage, nego za vojne”, pojašnjava Žilić.

Vezana vijest

Dragan Mioković, nekadašnji policajac kaže:

“Despot je višenamjensko vojno-policijsko vozilo. Od naoružanja posjeduje protuavionski mitraljez kalibra 12,7 mm, čini mi se da ima posadu od devet ljudi. Svugdje u svijetu pa I kod nas u BiH specijalne policijske snage koriste slična oklopna vozila, ona imaju opravdanje svoje namjene ali naglašavam za potrebe specijalnih policijskih jedinica I u samoj činjenici da MUP RS raspolaže s takvim vozilom ne vidim neku specijalnu sigurnosnu prijetnju”, stava je Mioković.

Podsjetimo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući planove za dodatno naoružavanje pojedinih federalnih policija kazao:

“Ako oni misle da oni treba da opreme svoju policiju nek rade, al nek se ne pozivaju na nas” kaže Dodik, dodajući da je policija RS opremljena po zakonu, regularnim naoružanjem.

Primjera radi, policija u Kantonu Sarajevo ne raspolaže oklopnim vozilima, Tuzla planira da ih nabavlja. A iz Federalne uprave policije odgovoraju kako raspolažu sa od ranije naslijeđena četiri oklopna vozila, dok u planu nabavki za 2022. godinu, planiraju kupiti još jedno oklopno vozilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare